De jaren ’70 hebben gebeld… Ze willen hun recept terug.

Gisteren een simpel receptje gemaakt, dat ik vooral uit mijn kindertijd ken, maar daarom niet minder lekker.

De laatste jaren is de zigeunerschnitzel toch een beetje uit de gratie geraakt. Waarom eigenlijk?

 

De schnitzel is toch een heerlijk stukje vlees, snel klaar en vooral niet te ingewikkeld.

En de zigeunersaus is lekker pittig, ook snel klaar en ook een makkelijk recept.

 

De saus kan overigens ook prima bij een ander stukje vlees of vis.

 

 

Wat heb je nodig?

Per persoon een lekkere schnitzel. Wij paneren die van ons zelf, maar als je een gepaneerde schnitzel koopt, doe er dan één in een neutrale paneerlaag.

 

Voor de zigeunersaus hak je een middelgrote ui, maar niet te fijn. Een rode paprika in reepjes, maar niet te groot. Hak een beetje knoflook naar smaak en snijd een bakje champignons in schijfjes.

Begin met de uien op laag vuur in een hapjespan in wat olijfolie te bakken. Voeg een snuf zout toe en doe de deksel er op.

Als de uien zacht en glazig zijn, kan de knoflook er bij en even later de paprika. Na een paar minuten kunnen ook de champignons erbij en mag het vuur omhoog.

 

Als alles lekker aangebakken is, kan er een eetlepel tomatenpuree bij, wat vers gemalen zwarte peper, selderijzout, een bouillonblokje (kip), wat tym en kerriepoeder.

Bak dit een minuutje op hoog vuur door, en doe er een flinke eetlepel bloem bij. Bak dit ook nog even door. De bloem moet wel garen in de pan. Het gaat er droog uitzien en de bloem kan wat aan de pan bakken, maar dat komt allemaal goed.

 

Schenk een tweetal eetlepels witte wijnazijn in de pan, roer dit door en voeg 450 ml water toe.

 

Nu is het zaak om goed te roeren, want dan vormt de saus zich eigenlijk direct.

Als het goed is, is de bodem van de pan ook weer schoon. Alles is los gebakken en de saus bindt snel.

Laat de saus even door sudderen en dan is het al klaar.

 

Bak dan de schnitzels en lekkere krielaardappelen, doe er wat boontjes of bloemkool bij en je hebt een heerlijk bord eten.

 

Persoonlijk ben ik voor een terugkeer van de zigeunerschnitzel…

For oldtimes sake…