Steaks heb je in veel verschillende vormen en maten.

De longhaas is een prachtig stuk vlees. Het is de spier die de longen van het rund aanstuurt. Het is dus continu in beweging en daardoor ontstaat een mooi mals en smaakvol stuk vlees met een grove draad. De longhaas is uitermate geschikt voor op de BBQ, maar ook in de pan is ie prima te bereiden.

 

Het is belangrijk om het vlees voor de bereiding op kamertemperatuur te laten komen en pas vlak voor het serveren te zouten. Niet voor het bakken, want dat onttrekt vocht uit het vlees en dat gaat ten kosten van de sappigheid en smaak. Wat ook belangrijk is, is om goed te kijken hoe de draad van het vlees loopt. Het is de bedoeling om het vlees 'tegen de draad' in te snijden. De grove lange draad is anders moeilijk te kauwen.

 

De longhaas is niet te vergelijken met de bekendere biefstukken, zoals we die in Nederland kennen.

Dit stuk wordt meer in de Zuid-Amerikaanse landen gebruikt, als goedkoper alternatief voor de ossenhaas en ribeye.

 

Om de smaak hoef je het niet te laten en om de prijs ook niet. Het is relatief goedkoop en de smaak van het rund komt mooi naar voren. Het heeft wel even iets langer nodig dan een gewone biefstuk. Deze longhaas kreeg 5 tot 6 minuten per kant, waarbij er regelmatig werd gedraaid. Ik heb deze longhaas ingesmeerd met flink wat zwarte peper. Verder heb ik er niets opgedaan, om de smaak van het vlees niet te kort te doen.

De longhaas heb ik op hoog vuur gebakken in wat olie, omdat boter zou verbranden op de hoge temperatuur en dat zou een bittere smaak geven. Door het gebruik van hoge temperaturen, wordt het vlees mooi dichtgeschroeid en ontstaat er een korst.

De binnenkant blijft mooi sappig en mals. Laat na het bakken de longhaas een paar minuten rusten onder wat aluminiumfolie.

Snij de longhaas tegen de draad in in mooie plakjes en laat iedereen zelf lekker van een schaal pakken. Begin met een paar plakjes en pak nog eens en nog eens...

Er kan een zeen in het vlees zitten. Ik doe daar niet zo moeilijk over. Ik snijd de zeen er op mijn bord wel uit. Als je dat van te voren wil doen, dan loop je de kans om de longhaas volledig kapot te snijden... En dat is zonde.

Bak het vlees hooguit tot medium, maar liever nog iets roder dan dat. Dat komt de smaak echt ten goede.

Gebakken aardappelen zijn niet moeilijk om te maken, als je je aan de regels houdt. Er is niets erger dan halve gare, bleke, gebakken aardappelen op tafel te zetten.

Wij vinden aardappelen sowieso niet heel erg spectaculair om te eten, dus we geven lekker veel smaak mee aan de aardappelen.

 

Het begint natuurlijk bij het begin. Schil de aardappelen en kook ze in 15 minuten gedeeltelijk gaar. Voor deze keer hebben wij gekozen voor vastkokers die we in z'n geheel hebben gekookt. Dus niet doorsnijden.

 

Giet de aardappelen na 15 minuutjes af en stoom ze droog. Laat de aardappelen bijna geheel afkoelen en zet dan een koekenpan op middelhoog vuur. Snij de aardappelen in lekkere, niet te kleine stukken. De aardappelen worden eerst gaar gebakken in een combinatie van olie en boter. Kruid de aardappelen met wat zout, zwarte peper, een snufje knoflookgranulaat en een beetje gedroogde tijm.

 

Laat de aardappelen  mooi gaar bakken op middelhoog vuur. Als de aardappelen bijna gaar zijn, gaat het vuur omhoog en doe je er een uitje en een zoete puntpeper in halve ringen en wat verse knoflook bij.

Als je het vuur niet omhoog doet, dan laten de ui en zoete puntpeper  hun vocht los en worden de aardappelen sompig. Dat is natuurlijk wel het laatste wat we willen.

 

De kleine stukjes ui en zoete puntpeper zijn snel gaar en dus moet je er even bij blijven. Lekker omschudden of scheppen terwijl alles een mooie kleur krijgt en dan zijn ook je aardappelen klaar. Dat duurt ongeveer net zo lang als het bakken en laten rusten van je longhaas (12 tot 15 minuten). Deze zijn echt heel lekker hoor!

Posh peas zijn eigenlijk niets meer en niets meer of minder, dan deftig aangeklede doperwtjes.

En ja, ik heb het me erg makkelijk gemaakt deze keer.

De doperwtjes komen uit een potje, de champignons ook.

 

We hebben eerst wat spekjes uitgebakken, tot ze mooi goudbruin en knapperig waren. Deze hebben we even apart gelegd en toen de uitgelekte champignons op hoog vuur even aangebakken in een beetje olie. Daar hebben we een uitje in blokjes en wat knoflook aan toegevoegd en en dat even laten meebakken.

 

Dit afgeblust met wat water en daar even een kippenbouillonblokje in verkruimeld. Dit hebben we laten inkoken tot het vocht bijna verdampt was en er toen wat room bij gedaan. Ook dit is weer ingekookt, tot het een mooie saus aan het worden was. Daar hebben we de doperwtjes aan toegevoegd, want die hoeven alleen maar even mee te warmen in de pan. Ook de spekjes hebben we hier bij gedaan en toen was het eigenlijk als klaar.

 

De deftige doperwtjes pasten prima bij de longhaas en de gebakken aardappelen.

Echt een prima maaltje voor de zaterdag. Niet te veel werk en niet te duur. Wel lekker veel smaak en een mooie combinatie.