Pompoensoep

Steeds meer mensen weten van mijn website en soms vragen ze wel eens of ik een recept weet.

Laatst nog, vroeg iemand mij een recept voor pompoensoep.

 

Nou heb ik wel vaker een pompoensoepje gemaakt, maar sinds de start van www.ditleesttochniemand.nl eigenlijk niet meer. Maar ik ben er mee aan de slag gegaan.

 

Pompoensoep is een lekkere wintersoep, goed om wat overgebleven groenten op te maken en ideaal als voorgerecht bij het kerstdiner.

 

Soep begint bij mij altijd met een lekkere bouillon. Deze keer met een stevige runderbouillon.

Voor de bouillon hebben we een schenkeltje, een mergpijpje, wat ui, peperkorrels en wat plakjes gember onder water gezet. Gember geeft een mooie smaak aan de bouillon en is nog gezond ook. Gember heeft vochtafdrijvende eigenschappen.

 

Na een uurtje of twee langzaam trekken, is de bouillon klaar.

Giet de bouillon af door een zeef in een andere pan.

We gaan alleen de bouillon gebruiken voor de soep, dus de mergpijp, schenkel en andere smaakmakers, mogen weg. Ze hebben hun werk gedaan.

Terwijl de bouillon trekt, kunnen we beginnen met het roosteren van de pompoen. Wij hebben deze keer een flespompoen gebruikt. Verwarm de over voor op 180 graden Celsius. Omdat we klein pannetje soep maken, hebben we de helft van de pompoen gebruikt voor de soep. De onderste helft wel te verstaan. De rest hebben we gewoon als groente gebruikt bij het eten.

 

Verwijder de zaden en snij de pompoen in grove stukken (met schil en al). Smeer de stukken in met een beetje olijfolie en doe er wat grof zeezout en vers gemalen zwarte peper op. Rooster de pompoen in een braadslee, ongeveer een half uurtje in de oven. De schil zal tijdens het roosteren zacht worden en kan gewoon aan de soep worden toegevoegd. In en net onder de schil, zitten de meeste vitamines, dus de soep wordt gezonder en gezonder.

Snij ondertussen wat ui, wortel, een paar tomaten en lekker veel knoflook. Lekker grof snijden, want we gaan nog met de staafmixer de soep glad pureren. Fruit de ui, met wortel en knoflook aan, op een middelhoog vuur, met wat zout, zwarte peper en tijm.  Laat alles mooi glazig worden. Voeg dan een eetlepel tomatenpuree toe en laat dit even mee bakken.

 

Dan kunnen de gesneden tomaten er bij. Deze geven naast smaak ook wat vocht af. Geen paniek de soep kan het hebben.

Laat het langzaam even verder pruttelen.

Als de pompoen is geroosterd, snij deze dan in stukken en voeg deze toe aan het mengsel met de ui, tomaat.

 

Top het pannetje af met de bouillon en roer even goed door. Voeg nog een kwart eetlepel gemalen komijn toe, voor een extra mooie winterse smaak.

Als de pompoen mooi zacht is, kan de staafmixer er doorheen. Maak de soep mooi glad en kruid af met zeezout, versgemalen zwarte peper en nog wat tijm. De soep is klaar.... Mooi pannetje met ruim anderhalve liter pompoensoep.

Voor een extra romige en wat luxere soep, heb ik er nog een kleine 100 milliliter room aan toegevoegd.

We hadden nog wat room over. Dit hebben we heel licht opgeklopt. Bijna schuimig. Op de soep hebben we voorzichtig een eetlepel schuimige room gelegd.

 

Het ziet er best wel deftig uit en de smaak is echt heerlijk.

 

Lekker voor de wintertijd. Wij hebben gisteren de soep voor de lunch gegeten en  we hielden nog voldoende over voor een voorgerechtje met de kerst. De vriezer is geduldig.

 

En soep is altijd wel lekker. Dus als je meerdere porties wil of voor meer personen kookt, dan maakt je gewoon wat meer.

 

Serveertip:

Geef bij de soep een Ultieme Kaasstengel!

De combinatie is geweldig!