De gekruide kippenbouten, drumsticks of kluifjes uit de supermarkt heb ik nooit lekker gevonden. Een slagersmarinade, komt ook vaak uit een jerrycan (tenzij je een echt goede slager hebt natuurlijk). Dus maak ik ze altijd lekker zelf. Dit is een recept waar ik eigenlijk best een beetje trots op ben. Door de kluifjes eerst 24 uur in een pekelbad te doen, krijgen ze een hele frisse smaak en garen ze mooi.

 

Veel werk? Tuurlijk niet, als je zo iets lekkers maakt is het de moeite waard.

Voor deze tapa heb ik 10 kluifjes gemaakt, omdat het een probeersel was.

Bij grotere hoeveelheden, verdubbel je gewoon de hoeveelheden, of doe je ze maal 4, 5 of misschien wel 10.

 

Wat heb je nodig?

- 10 kipkluifjes (vleugeltjes en pootjes);

 

Voor het Pekelbadje:

- 250 ml witte wijn azijn;

- 250 ml koud water;

- 25-30 zwarte peperkorrels (heel);

- 1 grof gesneden ui;

- 3 eetlepels zeezout;

- 1 eetlepel nitrietzout;

- 3 eetlepels bruine suiker;

- 1 eetlepel geel mosterzaad;

- 1 theelepel knoflookgranulaat;

- 2 laurierblaadjes;

- verse pittige chilipeper.

 

Voor de dry-rub na de pekel:

- 2 theelepels gerookte paprikapoeder;

- 1 theelepel gedroogde chiliflakes;

- 1 1/2 theelepel vers gemalen zwarte peper;

- 2 theelepels knoflookgranulaat;

- 1/2 eetlepel bloem.

 

Alles begint bij het maken van het pekelbad. Doe alles voor de pekel, behalve de verse pittige chilipeper in een pan en zet deze  op het vuur. Breng het geheel aan de kook en roer dit zachtjes door, totdat het zout en de suiker is opgelost. Haal de pan van het vuur en laat deze geheel afkoelen. Giet het mengsel over de kluifjes en doe de chilipeper er bij. Sluit het geheel luchtdicht af en zet dit in de koelkast. Laat dit minimaal 12 maar liever 24 uur staan, zodat de pekel haar werk kan doen.

 

Na het pekelen giet je de kluifjes af in een zeef. Haal de kluifjes er tussen uit en dep deze goed droog met keukenpapier.

De rest van het spul uit de pekel kan worden weggegooid.

 

Meng de dry-rub goed door elkaar en wrijf de kluifjes hier goed mee in, zodat ze aan alle kanten bedekt zijn.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en laat de dry-rub even intrekken.

 

Bak de kluifjes rondom goudbruin aan op hoog vuur en leg ze vervolgens in een braadslee.

Gaar de kluifjes af in de oven, in ongeveer 15-20 minuten. Deze zijn echt geweldig en de smaak is heel verrassend.

Zet ze op tafel en kijk naar de blik in de ogen van de eters...

Het zal de moeite waard zijn.