Lekkere dikke Vlaamse frietjes met superzacht in bier gestoofd rundvlees. De ultieme klassieker uit België.

 

Vlaamse Stoverij is comfort food voor de koude wintertijd.

Door de combinatie van bier, mosterd, uien, wortel en andere smaakmakers, zet je iets lekkers op tafel.

 

Patat voor grote jongens en meisjes!

 

Het is niet moeilijk om het te maken, maar het kost wel tijd. Dus lekker in het weekend, met slecht weer, 's morgens opzetten en de hele dag laten stoven.

Een lekker portie patat en een lekkere salade erbij en smullen maar.

 

Boodschappenlijstje voor 4 personen:

750 gram riblappen (of ander stoofvlees) in stukken gesneden van 2 x 2 cm;

2 middelgrote uien in halve ringen;

1 winterpeen in fijne blokjes;

5 stengels bleekselderij in fijne blokjes;

1 bolletje Chinese knoflook geraspt;

2 eetlepels tomatenpuree;

2 eetlepels scherpe mosterd;

2 flesjes Westmalle dubbel (of een ander lekker donker Belgisch biertje);

1 eetlepel gedroogde tijm;

3 eetlepels bloem (gekruid met snufjes zout, peper, knoflookgranulaat, uiengranulaat, cayennepeper naar smaak)

zout en zwarte peper naar smaak;

Olijfolie en roomboter om in te bakken;

En voor de pit, wat cayennepeper, knoflookgranulaat en zwarte peper naar smaak.

 

Laat ik beginnen met uitdrukkelijk en luid en duidelijk uit te roepen, dat dit mijn versie is van Vlaamse Stoverij. Ik weet dat er Vlaamse moekes zijn, die het anders zouden doen... Ik ben niet op zoek naar ruzie. Zie het als mijn eerbetoon aan onze zeer gewaardeerde Zuiderburen.

 

Als we de vredesbesprekingen achter ons hebben, kunnen we beginnen met koken.

 

Doe het gesneden vlees in een kom en voeg de gekruide bloem erbij. Zorg dat het vlees helemaal bedekt is met de bloem.

Zet een hapjespan met een stevige bodem op middelhoog vuur en doe een scheut olijfolie en een klontje boter in de pan.

Als de boter is gesmolten en uitgebruist, dan kan het vlees in kleine porties goed aangebakken worden. Er moet echt een lekkere korst opkomen, voor een mooi eindresultaat.

Zet het vlees apart en bak in dezelfde pan de uien, wortel, bleekselderij en knoflook lekker aan.

Als deze een beetje op gang zijn gebracht, voeg dan de tomatenpuree en mosterd toe en laat dit even meebakken.

Voeg nu ook eventueel de knoflookgranulaat en/of cayennepeper toe.

Dan kan ook de resterende bloem bij het mengsel en dit moet even een paar minuten meebakken om de bloem te garen.

Als de bloem niet wordt gegaard, dan blijft er een vervelende smaak aan het gerecht hangen. Rauwe bloem is niet lekker.

 

Als alles lekker gegaard is, dan kan het bier er bij. Voeg eerst één flesje toe en dan goed roeren, zodat er geen klontje in de saus zitten. Voeg daarna het tweede flesje toe en roer het door. Als de saus weer licht aan het sudderen is, kan je het vlees terug bij voegen (Vlaamse term van Jeroen Meus).

 

Ik doe het geheel dan in de Slow-Cooker en laat het minimaal 6 uur op de lage stand heerlijk tot één geheel komen.

Als de stoverij klaar is, bak je een lekker portie verse Vlaamse Frites goudbruin en dan schep je het vlees met aanhangend sap over de frites.

 

Wij hebben er een lekkere courgette-salade bij gedaan.

 

Eet smakelijk!