Ik weet het... Het ziet er niet echt smaakvol uit, maar het valt, qua smaak, allemaal wel mee.

 

Dit is door de weeks mijn ontbijt. Ik doe er anderhalf uur over om het op te eten, maar voorlopig doe ik het er maar even mee.

 

Een aantal weken geleden, ging het goed mis met de bloedwaarden. Ik ben al wat jaren bekend met Diabetes Type 2, of Suikerziekte.

 

De waarden waren veel te hoog en wat ik ook deed, ze wilden maar niet zakken. Alles wat ik deed, deed ik waarschijnlijk verkeerd. Ondertussen voelde ik me beroerd en was ik vooral erg moe.

Waar de waarden tussen de 6 en 8 zouden moeten zijn, waren die van mij zo rond de 17 en 18.

 

Er moet gezegd worden, dat ik de afgelopen tijd, niet heel goed op mezelf gepast heb. Als voormalig beroepssnoeper, stopte ik regelmatig de verkeerde dingen in mijn mond. Dronk weer veel frisdrank en at niet gevarieerd genoeg.

 

Tijd voor actie en dan ook maar gelijk radicaal. Zoektochten over voeding en raadpleging van etiketten in de winkel later, kwam ik tot het volgende recept:

- 200 ml ongezoete amandelmelk;

- 40 gram havermout;

- 10 gram Chiazaad;

- 10 gram Berberi's (Google maar even);

- 1 eetlepel zonnebloempitten (gepeld);

- 1 eetlepel pompoenzaden;

- 1 eetlepel geschaafde, ongebrande en ongezouten amandelen;

- een flinke snuf kaneel;

- 1/2 eetlepel vanille-extract (voor de smaak).

 

Dit maak ik 's-avonds, de pompoenzaden, amandelen en zonnebloempitten hou ik apart.

De rest doe ik in een afsluitbare beker, roer het goed door en laat dit 's nachts in de koelkast staan.

De volgende ochtend roer in de zaden, pitten en noten er door heen. Dit geeft een krokantje tijdens het eten.

 

Hap voor hap, lekker rustig, werk ik het naar binnen. De enige smaak die het heeft komt van de toegevoegde kaneel en vanille. En een beetje van de friszure Berberi's.

Dit ontbijt is geheel suikervrij, zit vol met langzame koolhydraten, die gedurende de dag hun energie afgeven.

Dit zorgt er voor dat ik de hele dag verder kan. Ik heb wat cherry tomaatjes, druifjes en komkommer bij me, om bij trek nog wat te kunnen nemen. Daarbij een smoothie voor tussen de middag, gemaakt van een banaan, wat blauwe bessen, een beetje vanille-extract en ongezoete amandelmelk.

 

Verder heb ik de frisdrank laten staan, neem vrijwel geen zuivel meer en eet 's-avonds een normaal bord warm eten.

De laatste tijd meer aardappel en rijst, dan pasta.

 

Ik heb het geprobeerd en ben er nu (een aantal weken later) achter dat het werkt.

Mijn bloedwaarden zijn dik in orde en ik voel me zo veel beter dan een maand geleden.

 

Ondertussen ben ik ook een paar kilo afgevallen, door het nieuwe eetpatroon, maar dat is vooral bijvangst.

Dat het werkt en dat ik me gewoon goed voel, is het belangrijkste.