These brownie's are Legen....Wait for it...Dairy

We zijn bij ons thuis begonnen met de voorbereiding van het kerstdiner.

 

Dat betekent proberen, oefenen, bijstellen en vooral lekker proeven. Gisteren onder andere de eerste opzet van het Grand Dessert voor het eerst gemaakt.

 

Fudge Brownie's met butterscotchsaus en peacan karamel ijs. Ik kan zeggen.... een feestje, al moet er nog wat aan finetuning gebeuren.

 

De Fudge Brownie's en de butterscotchsaus zijn uiteraard huisgemaakt. Het ijs is zelf gekocht, maar daarom niet minder smakelijk.

 

Alles begint met met het maken van het beslag voor de brownie's. En daar zijn wat regels aan verbonden.

We zoeken geen luchtig beslag, want het moet natuurlijk niet op een cake gaan lijken.

 

 

Voor het beslag heb je het volgende nodig:

200 gram suiker;

4 eieren;

200 gram roomboter;

100 gram goede pure chocolade (minimaal 80% cacao);

160 gram bloem;

40 gram cacaopoeder;

scheutje vanille-extract.

 

Doe de suiker, de eieren en het vanille-extract in de kom van je keukenmachine en gebruik de garde om dit tot een bleek, luchtig mengsel te maken. Dit duurt ongeveer 5 minuten, waarbij je de snelheid van de machine langzaam opvoert.

Smelt ondertussen de boter en de chocolade.

 

Als het mengsel mooi bleek en luchtig is (ongeveer 3 of 4 keer in volume toegenomen), kan de gesmolten boter en de chocolade erbij. Laat dit even draaien, zodat alles goed vermengd is.Draai de snelheid terug tot laag.

Meng de bloem en de cacaopoeder door elkaar en voeg dit vervolgens lepel voor lepel toe aan het mengsel toe. Als alles mooi is vermengd, kan het mengsel in een beboterde bakvorm van 20 bij 20 cm.

 

Bak de brownie's in ongeveer 40 minuten op 150 graden Celsius, mooi gaar en laat deze volledig afkoelen.

Je ziet dat de brownie mooi compact is gebakken. Dit geeft het fudgegevoel in je mond. Het heeft bijna de structuur van spekkoek. Door het gebruik van goede chocolade, is de smaak prima. Beter dan de brownie's in een supermarkt.

Dan maken we de butterscotchsaus en daarvoor vullen we een steelpan met:

190 gram donker bruine basterdsuiker;

190 gram roomboter;

190 milliliter room;

50 milliliter gecondenseerde melk;

een scheutje vanille-extract;

 

Breng dit langzaam aan de kook en laat dit ongeveer 5 minuten doorkoken, terwijl je met een garde roert.

Op dit punt is het belangrijk om niet te proeven, met je vingers in de pan te zitten, of de garde af te likken.

Dit mengsel wordt gevaarlijk heet en als het op je huid komt, dan brandt dit door... Flink door. Het is echt een soort van vloeibare lava, die nare brandwonden kan veroorzaken. Dat komt door de suiker, die hoge temperaturen bereikt, die de 100 graden Celsius van kokend water ver overstijgen.

 

Maar anyway... De saus is na een paar minuten koken klaar. Zet het vuur uit en laat de saus flink afkoelen.

Tijdens het afkoelen zal de saus nog wat dikker worden.

Na ongeveer een half uur, mag je proeven. Klein beetje...

De saus is mooi donker en heeft een shine... Een glamoureffect wat je alleen ziet in de beste restaurants en toch, heb je dit helemaal zelf gemaakt.

 

De smaak is het beste te vergelijken met die boterbabbellaars die je van oma kreeg vroeger.

Romig, zoet, zacht, fluweelzacht....

De saus kan zowel warm als koud bij een dessert worden geserveerd.

Het dessert wordt opgediend op een diep bord (want anders moet je het in een klein kommetje doen en daar past niet genoeg in...).

 

Leg twee blokjes brownie op het bord en een flinke schep karamel-/peacan ijs. Overgiet het royaal met de butterscotchsaus en garneer met een beetje gecondenseerde melk.

 

Goed de manier van serveren kan nog wat netter en spannender, maar het begin is er.

 

Er zit niet anders op, dan dit nog een paar keer te oefenen.