Naan is een Indiaas platbrood. Heerlijk om mee te dippen bij een curry, of om een lekkere braadworst, of pulled pork met een salade en een lekkere saus.

 

Het is een eenvoudig recept, waar je alle kanten mee op kunt. Dit is de standaard Naan, maar als er wil kun je er knoflook- en/of kaasnaan van maken. Laat je niet beperken door het recept. Jij bent de baas!

 

Wat heb je nodig voor een mooie stapel naan?

- 500 gram bloem;

- 1 zakje instant gist;

- 2 theelepels suiker;

- 1 theelepel zout;

- 2 eetlepels raadzaadolie;

- 4 eetlepels yoghurt (bij voorkeur Griekse);

- 1 theelepel bakpoeder;

- 275 ml volle melk.

 

Verwarm de melk tot iets boven lichaamstemperatuur, doe de suiker en de gist erbij en laat dit even staan.

Door de warmte en de suiker wordt de gist geactiveerd. Er ontstaat een schuimige laag op de melk.

 

Meng ondertussen alle andere ingrediënten in een kom en roer deze voorzichtig door elkaar. Er ontstaat een soort van zandachtige structuur. Als de gist geactiveerd is, kan het mengsel in de kom worden bijgevoegd en daarna is het even flink kneden.

 

Het is een plakkerig mengsel, maar uiteindelijk gaat het goed komen. Dus geen paniek.

 

Laat het deeg minimaal een uur, maar het liefst 2 uur rijzen in de kom, op een warme plek, onder een schone theedoek.

 

Bestuif het werkblad met bloem en verdeel het deeg in 8 tot 12 gelijke stukken, afhankelijk van de grootte die je wilt voor de naan. Verhit een grillpan en rol de deegbollen uit tot mooie dunne plakken, van ongeveer een halve centimeter dikte.

 

Als de pan goed heet is, kan het plak deeg er in worden gelegd, zonder verdere olie of boter in de pan.

Als de gist goed geactiveerd is, het deeg goed gekneed is en de pan goed verwarmd is, ontstaan er na ongeveer een halve minuut, bellen in het deeg. Dit is het teken, dat je het goed hebt gedaan, de naan is bijna klaar.

Draai de naan één of twee keer om en klaar is je heerlijke platbrood.

 

Wij eten dit bij een curry, maar ook bij pulled pork kun je dit goed gebruiken. Wikkel de naan om het vlees, salade en de sauzen die je er bij kiest.

 

Naan is snel, simpel, lekker en makkelijk.

Ken jij ook!!!