Open Zalmcocktail

Ook voor het voorgerecht van ons kerstmenu hebben we de eerste grove schets gemaakt.

Een zalmcocktail, maar niet zo één die je in de jaren '70 kreeg, met die eeuwige whiskey cocktailsaus, waar nooit een druppel whiskey in zat. Nee een lichte, moderne (eveneens alcoholvrije) versie, niet in een champagnecoupe maar op een bordje.

 

En in deze zalmcocktail heb ik een hele leuke toevoeging gedaan, van iets wat ik eigenlijk helemaal niet lust:

Rode Bietentartaar...

 

Ik vind rode bietjes helemaal niet lekker. Nooit gevonden.

Saai, weeïg en gewoon ronduit smerig.

Een paar weken geleden, was ik met mijn Lievelingskindje een weekendje weg en daar at ik een voorgerecht, waar ook Rode Bietentartaar bij zat. En ik vond het lekker.

Rode Bietentartaar is ook erg simpel om te maken. Rasp één of twee gekookte bietjes op de grofste stand van zo'n vierkante rasp. Laat de bietjes goed uitlekken, of knijp het vocht er uit. Gebruik hierbij wel handschoenen, anders zijn je handen de rest van de week voorzien, van een modieuze roze gloed.

 

Voeg aan de geraspte bietjes een theelepel mierikswortel toe. Dit geeft een mooie scherpe smaak toe aan de tartaar.

Met een scheutje balsamico azijn, een snufje zwarte peper en een klein beetje zout, is je tartaar klaar.

 

Snij wat lekkere sla in fijne reepjes en dresseer deze met wat zout, peper, olijfolie en azijn.

Leg twee mooie blaadjes sla op je bordjes, leg daarop de gerookte zalm, en de sla.Op de sla een dressing naar keuze (deze keer hebben we gekozen voor een beetje huisgemaakte knoflooksaus. Geef een mooie dot Bietentartaar er bij en leg eventueel wat extra zalm op het bordje.

 

Mix snel wat mierikswortel, met een beetje balsamicoazijn en druppel dit op de cocktail.

Het is een mooi licht gerechtje, waarmee je de smaakpapillen op gang brengt, zonder je maag al te veel te vullen.

 

Ook hierbij zeg ik, dat het qua presentatie nog wat netter kan, maar het is de eerste grove schets.

Bij een volgende poging, wordt er een aardappelsalade bijgevoegd, voor nog meer frisheid.

 

Voor je gasten die niet van vis houden, is de zalm natuurlijk in te ruilen voor lekkere rauwe ham.

Paling is natuurlijk ook een mogelijkheid, maar dat is een prijzig verhaal.

 

Al met al een geslaagd iets, met een zee aan mogelijkheden.