Eigenlijk begint het koken bij soep maken. Het is simpel en eigenlijk lust iedereen wel soep. Vooral kippensoep is wereldwijd een favoriet!

 

Kippensoep heeft in mijn ogen alleen maar goede eigenschappen. Als er bij ons thuis een griep heerst of als je last hebt van je maag of ff niet lekker in je vel zit, dan krijg je verse kippensoep. Kippensoep heeft een helende werking, is lekker en niet te zwaar. Kippensoep kan in vele varianten gemaakt worden, zoals de Hollandse, de noodlesoup, noem maar op. Vandaag doe ik de Hollandse Kippensoep.

 

 

Alles begint met het trekken van een krachtige bouillon. Als je het slim aanpakt, maak je gelijk een paar liter tegelijk, dan heb je niet alleen voor de Kippensoep een bouillon, maar ook voor een volgend soepje, of een saus.

Wat doe ik in de bouillon?

 

- 4 kippenbouten;

- 2 uien;

- 2 flinke wortels;

- 4 of 5 stengels bleekselderij;

- ongeveer 20 zwarte peperkorrels;

- 4 liter koud water.

 

Je ziet ik gebruik geen zout. Als de soep klaar is, dan voeg ik zout toe naar smaak. Je kunt het er namelijk altijd bij doen, maar er niet meer uithalen. Ik snijd ook de groenten en de kippenbouten niet, want ik trek de bouillon langzaam, waardoor alles toch wel gaar wordt. Zet de pan op laag vuur en laat alles langzaam aan de kook komen. Dit duurt ongeveer 2 tot 2 1/2 uur.

Duurt lang? Wel nee, je kunt gewoon je ding doen, terwijl de bouillon langzaam trekt. Doet ie helemaal zelf!

Op deze manier komen alle goede dingen uit de groenten, de kip en de peperkorrels in de bouillon.

Laat de bouillon na het trekken even afkoelen en giet deze door een zeef in een schone kom of een andere pan.

Neem de kippenbouten en pluk het vlees er vanaf.Zet het vlees afgedekt apart.

De botten, het vel en uitgekookte groenten kunnen weg.

 

Ik hou van een stevige soep, dus doe ik er geen vermicelli, maar linguini  of spaghetti.

Zet de bouillon weer op laag vuur en voeg de pasta toe. Deze moet dan langzaam garen in de bouillon.

 

Als de pasta na een kwartiertje mooi zacht en gaar is, dan kunnen de soepgroenten en het kippenvlees er weer bij.

Verwarm alles op laag vuur. De soep mag nu absoluut niet meer koken.

Als de soep warm is, dan is het een kwestie van proeven en afkruiden. Deze soep heb ik afgekruid met een klein beetje zout, wat zwarte peper, een snuf knoflookpoeder en wat cayennepeper.

 

Warm de soep nog even door en dan is ie klaar.

Lekker met een stukkie witbrood om te dopen.

 

Doen hoor, want:

 

A bowl of chickensoup a day, keeps the flu away!