Slow Roasted Pork Shoulder

Het belangrijkste ingrediënt van een goede BBQ is geduld. Dat begint al bij het opwarmen van de BBQ.

Neem even de tijd. Gebruik geen spiritus, lampenolie of een gasbrander om je BBQ aan te maken.

Ik heb zo'n schoorsteen gekocht die je van boven vult met houtskool of briketten. Zet deze op wat aanmaakkrullen en laat het zijn werk doen.

De warme lucht wordt omhoog gestuwd en zorgt voor een mooie langzame opwarming van je kolen. Als deze wit uitgeslagen zijn, dan mag je de schoorsteen omkeren en de kolen in de BBQ leggen. Op de hete kolen vul je nog een lading nieuwe kolen en ook die laat je rustig opwarmen. Dan pas is je BBQ klaar op te gaan grillen.

Alles bij elkaar kan dit 30 tot 45 minuten duren.

Ik heb een lange strip van een varkensnek (procureur) afgesneden en deze gemarineerd in wat zoete en zoute ketjap, knoflookgranulaat, selderijzout, zwarte peper en oestersaus. Niet heel ingewikkeld.

 

Maar ook marineren kost tijd en dus geduld.

Een stuk als dit is niet al te groot, maar het heeft even wat meer aandacht nodig dan een hamburger.

 

Ik heb de BBQ in twee zones verdeeld. Aan de ene kant liggen de hete kolen en de andere kant is min of meer leeg.

Het vlees moet eerst goed aan alle kanten dichtgeschroeid worden.

Dus ik heb het vlees op de hete kant gelegd en het aan alle kanten mooi aan gegrild.

 

Daarna heb ik het verplaatst naar de koelere kant van de BBQ. Ik heb het onderste rooster aan de warme kant open gezet voor goede luchttoevoer en de bovenste aan de koele kant, zodat de warme lucht en de rook langzaam worden afgevoerd.

 

Het stuk vlees heeft ongeveer anderhalf uur op de BBQ gelegen en om de 10 minuten hebben we het gekeerd en bedruipt met wat van de overgebleven marinade.

 

 

Na de mooie langzame garing, hebben we het vlees even laten rusten en het vervolgens in mooie plakjes gesneden.

Je ziet (als je weet waar je kijken moet) de rookring om het vlees zitten. De korst of bark is zoet, en rokerig van smaak en tilt het net even naar het next level.

 

Heerlijk op een broodje, met wat pickles en koolsalade.

Of gewoon zo...

 

Wat je over hebt, kun je de volgende dag klein snijden en door de nasi of bami heen doen.

Als je gaat BBQ-en, doe het dan goed... Neem je tijd en maak iets lekkers...