Homemade Burger

Een hamburgertje eten? Ja lekker!

Waar gaan we naar toe dan? Mac? Burger King?

Nee bedankt...

 

Supermarkt?

Neehee!

 

Dan ff naar de Burgerbar? Je weet wel, € 8,50 voor een burger, dus dat moet wel goed zijn. Toch?

Nee, loop ff mee naar de keuken gappies...

 

De lekkerste burgers maak je zelf. Al is het maar, omdat je dan zelf bepaald wat er in gaat, waar ie van gemaakt wordt en wat er op gaat.

En...niet onbelangrijk, op welk broodje!

Voor drie lekkere juicy burgers, begin je met 500 gram van het beste gehakt, dat je je kunt/wilt veroorloven. Wij hebben een uitstekende slagerij in de buurt en daar nemen wij het rundergehakt. Prachtig vlees met een mooi vetgehalte (zeg maar 80%-20%). Dat beetje vet is nodig voor de smaak en om de burger mooi sappig te houden.

 

Zulk lekker gehakt heeft maar weinig nodig, als het gaat om kruiden. Beetje zwarte peper, knoflookgranulaat, gedroogde uienstukjes en een beetje cayennepeper. Maar, en ik kan dit niet hard genoeg zeggen(!), nog GEEN zout!

 

Meng de kruiden snel door het gehakt. Ga het vooral niet kneden, daarmee verniel je de structuur van het vlees. Gemengd is gemengd.

 

Zet je grillpan op het vuur en laat deze goed heet worden. Verdeel het gehakt in drie eerlijke porties (dus je maakt jouw burger net iets groter dan die van de anderen) en maak hier ballen van, die je iets plat drukt. Smeer een klein beetje olie op de kant als eerste de pan raakt en druk 'm dan plat met een spatel. Op die manier, krijg je mooie grillstrepen op je burgers.

 

Ondertussen bak je wat lekker droog spek uit en je bakt een in ringen gesneden ui lekker aan, tot ie bruin is.

Je maakt je eigen sausje. Op deze burger ging een mengsel van wat mayonaise, tomatenketchup en hot chilisaus.

 

Hou de garing van je burger ondertussen goed in de gaten... De verkleuring van onderaf geeft je aan hoe ie is.

Het is een absolute doodzonde, om de burger te ver door te bakken. Wat iemand ook zegt....

Als je iemand vraagt hoe hij/zij de burger wil en die zegt lekker doorbakken, dan mag je deze persoon absoluut buiten zetten.

Grapje natuurlijk, maar ik ga wel ff in gesprek met dergelijke types.

 

Maar goed, als de burger mooi loskomt van de grillplaat en mooie grillstrepen heeft, draai je deze om. De gebakken kant bestrooi je licht met zeezout. Nu gaat het snel. Je sausje is klaar, het spek uitgebakken, de uien gekarameliseerd, de burgers zijn ruim onderweg...

 

Als de andere kant ook een mooie korst heeft en de grillstrepen er mooi op staan, draai je de burger nog eens om en dan leg je er een mooie plak belegen of oude kaas op. Kaas met smaak. Die smelt niet zo snel als die plakjes American Cheese, maar het geeft zo veel meer smaak.

 

Snij ondertussen je broodjes open, een tomaat in plakjes en een augurk in stukjes of plakjes.

 

Haal de burgers uit de grillpan en leg de opengesneden broodjes in de grillpan, met de snijkant naar beneden.

Zet het vuur onder de pan uit en laat de resterende hitte z'n werk doen.

 

Bijna tijd om het broodje hamburger te gaan bouwen. Bouwen ja!

Besmeer beide kanten van je lekkere broodje met je sausje en leg wat uitgebakken spek op de onderste helft.

Dan de burger, met de kaas die je er al op had gedaan, dan plakjes tomaat en augurk en de gebakken uien.

 

Je kunt er van alles op doen, maar maak het niet te ingewikkeld, want een burger is een burger en die moet naar burger smaken. Jij bent de baas, maar je kunt natuurlijk wel luisteren naar een goede tip van een liefhebber.

 

Doe de bovenkant er op en druk het geheel een beetje aan. Serveer met wat patatjes, aardappelsalade, maar onthoud...het gaat om de burger.

 

Laatste tip....

De burger eet je met je handjes. Er is geen charmante manier om dit te eten, dus koppel je kaken los en neem een lekkere grote hap, zodat je alles proeft.

 

Zorg dat je servetten of toetenpoetsers in de buurt hebt.

 

Eet smakelijk en tel je vingers na afloop nog even goed na, want deze kunnen er wel eens bij opgegeten worden.