Ik hou van de herfst. Iedereen klaagt over de herfst, de regen, de stormen, vallende blaadjes en dalende temperaturen, maar ik hou van de herfst. De herfst staat in mijn Top 4 van jaargetijden.

 

De herfst is een prachtig jaargetijde, met verandering van kleuren en eetpatroon. Herfst is voor mij het jaargetijden van stoofpotjes, mooie maaltijdsoepen en stamppotten.

Het mag weer, want het wordt kouder!

 

Vandaag (as we speak) ben ik begonnen met een lekker stoofpotje, van een stuk rundvlees. Dit stuk is een nekstuk van ongeveer 1 kilo, meegenomen uit Papenburg, maar je kunt ook een mooie riblap of iets dergelijks kiezen.

 

Verder heb je nodig:

2 flinke wortels in plakjes gesneden;

400 gram witte champignons in plakjes of stukken;

2 uien en blokjes (niet te fijn);

3 stengels bleekselderij (fijn gehakt);

1 rode paprika in blokjes (niet te fijn);

1 bolletje Chinese knoflook (niet te fijn gesneden);

3 mooie rijpe tomaten in blokjes;

1 eetlepel gedroogde tijm;

1 1/2 eetlepel tomatenpuree;

1/2 eetlepel knoflookgranulaat;

1/2 eetlepel gerookte paprikapoeder;

1/2 eetlepel cayennepeper;

1/2 eetlepel zwarte peper;

5 eetlepels witte bloem;

1/2 liter water;

Olijfolie om in te bakken;

snufje zout naar smaak.

 

Snijdt het vlees in mooie grote stukken. Ik heb het stuk van een kilo in 4 stukken gesneden, maar blokjes mag natuurlijk ook.

Meng de bloem met de knoflookgranulaat, gerookte paprikapoeder en zwarte peper. Wentel de stukken vlees er door heen, zodat het overal is bedekt en bak het op hoog vuur aan. Wees niet bang voor een beetje hitte in de pan, Het vlees moet snel dicht worden geschroeid en daar is een beetje vuur voor nodig. Bewaar de resterende bloem, om straks de saus mooi mee te binden.

Als het vlees is aangebraden en er mooie korst op is gevormd, dan kan het uit de pan worden gehaald en even apart worden gehouden. Zet de pan weer terug op het vuur en verwarm deze weer op hoog vuur.

 

Als de pan rookt, doe je weer een scheutje olijfolie in de pan en dan de gesneden champignons met een klein snufje zout en lekker wat zwarte peper. Laat deze goed aanbakken en kleur krijgen. Begin dus niet te roeren in de pan, want dat haalt de hitte er uit, die nodig is voor het bakken van de champignons. Als de pan te koud is, dan later de paddenstoelen hun vocht los en worden ze gekookt. Dat scheelt echt in de uiteindelijke smaak.

Zo zou ik ook mijn paddenstoelen bakken voor bij een biefstuk trouwens. Erg lekker!

 

Als het vlees en de champignons zijn gebakken, dan kunnen de gesneden groenten in de pan. Bak ze lekker aan en voeg na een minuut of 10, de tomatenpuree toe en laat deze even meebakken en voeg dan de gesneden tomaten en tijm toe. Ik leg de tijm altijd op de gesneden tomaten, om deze alvast een beetje vocht op te laten nemen.

 

Als alles mooi aangebakken is, kan de resterende gekruide bloem bij de groenten. Laat dit ook even meebakken, om de bloem te garen. Blus alles af met het koude water (of kippen- of runderbouillon). Doe de champignons er weer bij en breng de saus weer op temperatuur en schenk deze in de slowcooker of een mooie pan om de stoofschotel in te laten sudderen.

 

Doe het vlees in de saus en laat dit minimaal 4, maar liever nog 6 uur langzaam op laag vuur (low en slow) stoven.

Lekker begin van de herfst lijkt me. Serveer met een gekookte aardappel, rijst of aardappels uit de oven.

Doe er een lekkere komkommersalade bij voor de frisheid en eet dit bij voorkeur, als het buiten regent en stormt en je deur niet meer uit hoeft...

Na het sudderen,  uren lang sudderen is het genieten van het heerlijke vlees, de aardappeltjes en de gestoofde groenten.


De mooie lange, grove draad van het vlees. Hier was geen mes voor nodig.

Alles was zacht en kon als een soort 'Pulled Beef' worden gegeten. 


Het was heerlijk!