Het is druilorenweer, de griepgolf heeft ons huis bereikt en we zijn allemaal wat hangerig.

Kortom een mooie dag voor een blog.

 

Wij zijn een paar jaar geleden gestopt met het gebruiken van kant-en-klare kruidenmixen, dressing, olie met een smaakje en dat soort zaken.

Hoewel we werkelijk gek zijn op eten van buiten de Nederlandse keuken, zijn de zakjes kruiden, zoals deze in de supermarkt te koop zijn, op geen enkele manier te vergelijken met de heerlijke curry-recepten uit India, het lekker hete eten uit Indonesië of de Spaanse tapas.

 

Die zakjes mogen niet eens in dezelfde kast staan, als de kruiden die je gebruikt voor jouw heerlijke recepten.

 

Een grote voetballer zei ooit: ‘Elluk voordeel hep zun nadeel…’

Omdat die voetballer altijd gelijk heeft gehad, breng ik dit principe nu ook in, om mijn punt te maken.

 

Neem nou een lekkere geurige curry of een lekkere pedis rengdang.

Zo’n zakje heeft een nadeel…

Ten eerste bestaat een kruidenmix in de supermarkt voor een groot deel uit zout en andere conserveringsmiddelen. Daarnaast zit er een bindmiddel in, omdat niemand een waterig sausje wil. Het moet natuurlijk wel lekker om het gerecht heen hangen.

Je koopt dus een kruidenmix, die voor meer dan de helft niet uit kruiden bestaat.

Misschien nog wel belangrijker, een ander bepaalt wat je op je bord krijgt. Een fabrikant vraagt echt niet of er genoeg of te weinig gember in de mix zit, of dat je misschien wat meer komijn had gewild. Die doet wat ie wil.

 

Dus dan kom ik vanzelf op het voordeel van het zelf maken van kruidenmixen, dressing, oliën en vinaigrette.

Het grootste voordeel is natuurlijk dat je zelf bepaalt wat er in gaat. Hierdoor creëer je zelf de smaak die wilt. Misschien niet in één keer, maar oefening baart kunst. Door te finetunen kom je uiteindelijk bij jouw smaak. Vaak al zonder het gebruik van zout. En als je het toch nodig vindt om zout te gebruiken, dan kun je het beperken tot het hoogst noodzakelijke.

 

Nou hoor ik je al vragen…. ‘Wat moet er dan in een curry of de tapas die ik zo lekker vind?’

De hedendaagse hobby-kok heeft een groot voordeel ten opzichte van de onze moeders en grootmoeders van vroeger… Het wereldwijde web, Google en meer foodzenders en kookprogramma’s dan ooit!

Vroeger was het al heel wat als er macaroni op tafel kwam, of een ‘echte rijsttafel’ van de chinees. Tegenwoordig ligt de wereldkeuken op een klik of een dubbelklik van je bord.

 

Ik kijk veel naar kookprogramma’s (omdat ik gewoon echt heel graag kook) en daar haal ik al veel uit. Ideeën en inspiratie genoeg! Als ik meer wil weten van een bepaalde manier van koken of een gerecht, dan ga ik op zoek naar het recept en de bereidingswijze.

Ik ben als geboren Amsterdammer natuurlijk wel zo eigenwijs, dat ik het recept aanpas naar onze eigen smaak. Een beetje meer van het één en wat minder van het ander.

Zo komen we tot mooie gerechten, naar onze eigen smaak en zo wordt ons menu steeds uitgebreider, afwisselender en leuker.

 

In de loop van de tijd hebben wij al een aardig kruidenrek bij elkaar gespaard. Begonnen met een klein potje van een paar soorten en dit in de loop der jaren uitgebreid naar een ruime sortering aan kruiden en specerijen, oliën, azijnen, verschillende soorten mosterd en honing.

We maken nu onze eigen sauzen, dressings, kruidenmixen, vinaigrettes, dry-rubs, marinades, noem maar op.

 

Een veel gebruikt Nederlands pleonasme is: ‘Kost dat niet heel erg duur dan?’

De aanschaf van een kruidenrek als wij hebben, is een prijzige aangelegenheid. Wij hebben het in etappes aangeschaft. Koop per recept een paar kleine potjes bij de toko of online en borduur daarop voort.

Schaf steeds wat nieuwe dingen aan, of koop grotere verpakkingen van spullen die vaker gebruikt. Als je boodschappen gaat doen, en je hebt die week niet echt iets nodig, koop dan toch een nieuwe soort en breidt je rekje uit.

Je investering betaalt zich vanzelf uit. Je hoeft immers geen zakjes, pakjes, potjes en blikjes met allerlei toevoegingen te kopen. Een potje kruiden gaat heus wel een tijdje mee, dus je kunt er vaker gebruik van maken.

 

Ik weet zeker, dat als je de smaak eenmaal te pakken hebt (de smaak te pakken hebben is natuurlijk de ultieme woordgrap in dit blogje), dat je dan niet meer te houden bent. Je eet lekkerder en gezonder en de bereiding duurt nauwelijks langer dan met de klant-en-klare producten.

 

Ik woon in klein dorp en in de wijde omgeving is geen toko te bekennen. Dus wij kopen onze spulletjes online. Ik heb twee vaste adresjes voor onze spullen.

Voor de Aziatische kant, de sambals, ketjap e.d. ga ik steevast naar Online Toko Tjin.

Voor de kruiden en specerijen klop ik altijd aan bij Van Beekum Specerijen.

 

Beide onlineshops hebben een zeer ruim assortiment, zorgen voor een snelle en zorgvuldige levering van wat je besteld hebt en verpakken het zodanig, dat het onbeschadigd bij ons thuiskomt. Onder deze blog staan de links naar de websites van beide onlineshops.

 

Neem een kijkje voor inspiratie en maak een start met je kruidenrek!

Klik op het plaatje en je gaat razendsnel naar

Van Beekum Specerijen

                                                             Doe de klik op het logo en ga naar Online Toko Tjin 

                                                             voor je Aziatische spullen