Dit is het favoriete gerecht van mijn vrouw...

Het is niet zomaar een bordje pasta. Het gaat hier om een rijke, smakelijke saus, gemaakt van Blue Stilton, een Britse blauwschimmelkaas, die zeker als deze mooi gerijpt is, een sterke smaak heeft. Iets voor de liefhebber dus....

 

Dit in combinatie met de goed gekruide dijenfilet, welke wordt geglaceerd met honing aan het eind van de bereiding, is een echt zaterdaggerecht.

Het kost een beetje tijd om het te maken, maar ik garandeer je, je scoort er punten mee...

 

Wat heb je nodig (voor 4 personen)?

- 500 gram Tagliatelle (kook de pasta niet te gaar, lekker al dente, in ruim en goed gezouten water)

- 3 sjalotjes (in halve ringetjes)

- 1 bolletje Chinese knoflook (fijngehakt)

- 1 preitje (in halve ringetjes, alleen het witte gedeelte)

- 4 kippendijenfiltets (gekruid met zeezout, versgemalen zwarte peper, kurkuma, gemberpoeder en paprikapoeder)

- 1/2 liter witte wijn

- 200 ml room

- 220 gram Blue Stilton

- 1/2 eetlepel gedroogde tijm

- 1/2 eetlepel gedroogde kervel

- 1 eetlepel gedroogde oregano

- blokje kippenbouillon

- olijfolie

- zeezout

- versgemalen zwarte peper

- knoflookgranulaat

 

Kruid de dijenfilet lekker op tijd aan beide kanten. Zet ze in de koelkast en laat de kruiden lekker intrekken.

Neem een hapjespan met een dikke bodem.  Verwarm de pan op middelhoog vuur en doe er een lekkere scheut van je beste olijfolie in. Fruit de sjalotjes en de knoflook even aan. Niet te hard, het mag niet verkleuren.

Voeg de prei toe en laat deze lekker mee zweten. Doe het zeezout, de zwarte peper, de gedroogde tijm, kervel en oregano er bij en schep dit lekker door elkaar.

 

Zet het water voor de pasta op en laat dit stevig aan de kook komen.

 

Blus alles af met de witte wijn. Ik raad je wel aan, om een lekkere wijn te nemen. Als je de wijn proeft en je vindt het niet lekker, dan moet je er ook niet mee gaan koken. De smaak komt echt in het gerecht te zitten.

Doe het bouillonblokje erbij en laat de wijn lekker tot de helft inkoken.

 

Verwarm je grillpan voor, want we gaan het druk krijgen de komende 10-15 minuten... Alles moet tegelijkertijd klaar zijn!

 

Als de wijn is ingekookt, dan kan de room er bij. Laat de saus goed inkoken, tot een mooie vladikte. Dan blijft de saus mooi aan de pasta kleven. Kook de pasta tijdens het inkoken. Maar niet te ver doorkoken, er moet een bite aan zitten.

Onder tussen bestrooi je de gekruide kippendijen nog even met wat knoflookgranulaat en besprenkel ze met wat olijfolie.

Leg ze in de hete grillpan en bak ze lekker hard aan, tot ze mooi bruin zijn aan alle kanten. Zet het vuur daarna lager en laat ze garen.

 

Als de pasta bijna gaar is, kan de Blue Stilton in de saus, zodat deze mooi kan smelten. Blijf af en toe roeren in de saus en draai de kippendijen af en toe om.

Als de pasta gaar is, dan giet je deze af. Zet het vuur onder de kippendijen uit en doe de honing er op. Niet te veel en draai ze dan nog een paar keer om. Op deze manier glaceert de dijenfilet en voorkom je dat de honing verbrandt.

 

Roer de tagliatelle door de saus en verdeel het over de borden. Leg de dijnfilets boven op de pasta en serveer dit.

 

Zet de borden op tafel en neem de complimenten van de eters in ontvangst.

Eet smakelijk!