Garlic Bread (De ultieme versie)

Als je lekker Tapa's, een goed soepje of pasta met een lekker saus eet, dan is een stuk knoflookbrood een fijne aanvulling op je maaltijd.

 

Knoflookbrood kent vele vormen en maten, maar dit is de ultieme versie.

Geen slappe boterham, maar een mooie grote plak vol met smaak!

 

Alles begint met een standaard brooddeeg. Dit mag lekker langzaam rijzen.

Liever 4 of 5 uur, dan een uur. Bij een langere rijstijd, wordt het brood luchtiger en krijg je van die mooie grote bellen in het brood.

 

Als het brood is gerezen, dan leg je het op een bakplaat en druk je het uit tot een mooie ronde schijf. Een beetje als een pizza bodem.

 

Verder heb je nodig:

  • 1 mooie rijpe tomaat;
  • Een bolletje bolknoflook of 4 tot 5 teentjes knoflook;
  • 1 kleine rode ui in dunne halve ringen gesneden;
  • Wat gedroogde tijm en oregano;
  • Een vleugje (aroma-)zout;
  • Chili flakes naar smaak;
  • Een beetje zwarte peper;
  • Een scheutje olijfolie;
  • Een handje geraspte Parmezaanse kaas.

 

Snijdt de tomaat in twee stukken en rasp deze voorzichtig, boven een bakje met een microrasp.

Als het goed is, hou je het velletje van de tomaat over en in je bakje ligt de pulp van de tomaat. Als je het niet goed doet, heb je een pleister nodig voor je vingertoppen.

 

Rasp ook de knoflook en meng deze met de olijfolie en de andere kruiden door, tot een mooi mengsel.

Snij de rode ui in mooi dunne halve ringetjes.

 

Smeer het tomatenmengsel over de de bovenkant van het brooddeeg en leg de uienringetjes er overheen.

Doe er een klein beetje Parmezaanse kaas overheen. Niet teveel, want het gaat niet om de kaas...

 

De Engelsen hebben hier een mooie uitdrukking voor...

'A little goes a long way...'

 

Dus een 'dusting' is meer dan genoeg.

 

Bak het brood in een voorverwarmde over op 180 graden Celsius in ongeveer 20-25 minuten mooi gaar. Je zult zien, dat het mooi rijst.

 

Laat het brood iets afkoelen en dan kun je 't direct eten.

 

Dit is een heerlijk brood, met een flinke smaak.

Het knoflook gehalte is erg hoog, dus de eerste week na consumptie zul je geen last hebben van vampieren :-)