Spaanse Witte Bonenschotel

Ik vind de Spaanse keuken echt fantastisch. De smaken zijn vol, pittig en Spanjaarden maken er een kunst van, om van simpele ingrediënten, een geweldig gerecht te maken.

 

Dit gerechtje past mooi op een tapasmenu, maar misstaat ook zeker niet als hoofdgerecht, met wat gekookte of gebakken aardappelen.

 

De witte bonen zijn onderdeel van het gerecht, maar de smaak komt vooral van de ingrediënten die je er aan toevoegt.

Als alles samenkomt, dan heb je echt een prachtige schotel.

 

Doe er een gebakken ei bij en je komt al aardig in de buurt van de overbekende Huevos Rancheros.

 

Voor 4 personen heb je het volgende nodig:

- een blikje witte bonen (400 gram);

- een chorizo in plakjes gesneden van ongeveer 5mm dikte(neem de beste die je kunt vinden);

- 200 gram speklapjes in reepjes van een centimeter gesneden;

- 1 middelmaat ui in niet te fine blokken gesneden;

- 1 wortel in blokjes;

- 2 stengels bleekselderij in blokjes;

- 1 rode paprik in blokjes gesneden;

- 4 tenen knoflook grof gehakt;

- 3 of 4 mooie rijpe tomaten in stukken gesneden;

- Gedroogde chiliflakes (anderhalve theelepel);

- Gerookt paprikapoeder (anderhalve theelepel);

- 1 theelepel gedroogde tijm;

- 1 eetlepel tomatenpuree;

- 150 ml passata van tomaat;

- 1 kopje water;

- Zwarte peper en zeezout naar smaak.

 

Neem een pan met een stevige bodem. Een hapjespan is goed hoor.

Zet deze op middelhoog vuur, zonder boter of olie en leg de gesneden chorizo in een enkele laag in de pan.

Je zult zien dat het vet in de chorizo langzaam gaat smelten. Dit zal de basis worden voor het gerecht.

Als de chorizo krokant is gebakken, dan haal je de plakjes eruit, maar laat het gouden vet in de pan en bak hierin de reepjes speklap, tot ze knapperig zijn. De speklapjes krijgen een mooie oranje kleur, door het bakvet van de chorizo.

 

Schep ook de speklapjes uit de pan en bak vervolgens de ui, wortel, bleekselderij en knoflook even rustig aan.

Voeg de chiliflakes en de kruiden toe en laat deze even meebakken. Doe de tomatenpuree er bij en bak deze even mee.

De tomatenpuree moet meebakken, om te ontzuren. Dan gaat het water erbij, om alles even goed bij elkaar te brengen en als het sausje dan pruttelt, voeg je de passata toe. Roer alles nog even door en doe dan de chorizo en de stukjes speklap terug in de pan.

 

Spoel de witte bonen even af in een zeef, met koud water en voeg ze toe aan het geheel.

Laat de bonen goed mee warmen en klaar is je Spaanse Witte Bonenschotel.

 

Zorg er voor dat je een stuk lekker knapperig brood erbij serveert, om de laatste druppels saus mee op te dopen.

 

Dit is eten voor cowboys en paardenmeisjes!

Kies een goede chorizo. Bespaar niet op de kwaliteit van de ingrediënten, want het scheelt echt voor wat betreft de smaak.