Tiramisu (A rather boozy dessert)

Chocolade, mascarpone, room, lang vingers en... drank. Lekker veel drank, want daar wordt je vrolijk van .

 

Dit, van oorsprong Italiaanse, dessert is door mij gepromoveerd tot een lekker kersttoetje.

De voorbereiding en de bereiding zijn niet moeilijk en alles gaat lekker snel.

 

Natuurlijk hoeft het geen kerst te zijn voor Tiramisu, maar als je dan toch met de slagroomspuit aan de slag gaat, helpt dat wel natuurlijk.

Het begint met een beetje ellebogenwerk. Doe 500 gram mascarpone in een kom en roer dit met 200 ml room los, tot een mooi glad mengsel. Voeg dan een mooie hoeveelheid Amaretto toe aan het mengsel en meng dit er ook doorheen. Het mag naar Amaretto smaken, je mag de alcohol best proeven, dus wees niet te zuinig. Voeg een scheutje vanille-extract toe en een beetje suiker (niet te veel, want dan wordt het te zoet).

Roer alles tot het goed vermengd is.

 

Zet ondertussen een lekkere, sterke koffie. Een kopje is voldoende. Schenk dat in een schaaltje en laat het afkoelen.

Het koelt wat sneller af, als je hier ook een kopje Amaretto aan toevoegt. Dit is niet alleen goed voor het afkoelen, maar ook voor de lekkere smaak en je humeur.

Leg je lange vingers in een enkele laag in een mooie schaal, en schenk met een juslepel de koffie met de Amaretto er over heen.

Doe dit voorzichtig. De lange vingers hebben niet veel nodig om lekker doordrenkt te worden en alle smaken op te nemen.

 

Als de lange vingers lekker het koffie- en Amarettomengsel hebben opgenomen, smeer je ongeveer de helft van het mascarponemengsel uit over de lange vingers... Ziet er al lekker uit hè? Maar we zijn er nog niet. Het wordt nóg beter!

Strooi er met een zeef, wat cacaopoeder overheen, Daar wordt het natuurlijk alleen maar lekkerder van.

Dan gaan we handmatig de resterende lange vingers, door het koffie- en Amarettomengsel halen en leggen deze op de cacaolaag. Dan kan de rest van het mascarponemengsel er overheen, gevolgd door nog een laagje cacaopoeder.

 

Zet de schaal in de koelkast, zodat alles kan opstijven.

Als alles mooi koud is, kan je zelf de Tiramisu gaan versieren.

Voor ons kerstdiner hebben we gekozen, om er met slagroom een kerstboom op te spuiten (soort van).

Deze hebben we verder versierd met wat hagelslag en kerstchocolade.

 

Dit dessert is niet geschikt voor mensen die aan het diëteren zijn, niet drinken of gewoon geen decadente toetjes blieven.

Schep een royaal portie in een schaaltje en geniet van 'A rather boozy dessert'.

Met deze schaal kun je twee tot 6 mensen erg gelukkig maken.

Wellicht ten overvloede... Dit is niet geschikt voor kinderen. Dit is snoep voor volwassenen!