Bonenschotel met 4 soorten vlees

Soms krijg ik het op m'n heupen. Dan wil ik een gewoon stevig bord Hollandse kost.

Gisteren hebben we een bonenschotel gemaakt, maar dan weer net even anders. Het was eigenlijk vlees met wat bonen, maar bonenschotel klinkt gewoon makkelijker.

 

We hebben de schotel lekker pittig gemaakt en naast het vlees ook lekker wat groenten er doorheen gedaan.

 

Een gekookt aardappeltje erbij en een perfect gebakken eitje om het af te maken.

 

Ja, ook bij dit weer is een bonenschotel prima te doen, want zeg nou zelf... Vlees is toch altijd goed?

 

We hebben een lekkere grote pan gemaakt. Als je dit in grote hoeveelheden maakt, kost het je één keer tijd, maar dan eet je er wel drie of vier keer van. Dus maak het, eet er van en vries de rest in porties in.

 

Wat heb je nodig voor deze bonenschotel?

- 3 speklapjes (in reepjes gesneden);

- 500 gram goed rundergehakt;

- 650 gram verse kinnebakspek (vraag maar aan je slager);

- 1 chorizoworst;

- 650 gram gare bruine bonen;

- 3 middelgrote uien (in halve ringen gesneden);

- 6 teentjes knoflook (in dunne plakjes gesneden);

- 3 stengels bleekselderij (in blokjes gesneden);

- 2 winterwortels (in halve ringen gesneden)

- 2 rode paprika's (in blokjes gesneden);

- 5 tomaten (in blokjes gesneden);

- 200 gram verse hete pepers, (voorgegaard in olie);

- 1 eetlepel tomatenpuree;

- 1/2 eetlepel bloem;

- 1/2 eetlepel gerookte paprikapoeder;

- 1/2 eetlepel gemalen komijn;

- 1/2 eetlepel gemalen koriander;

- 1/2 eetlepel knoflookgranulaat;

- 1/2 eetlepel cayennepeper;

- 1/2 eetlepel gedroogde oregano;

- 1/2 eetlepel gedroogde tijm

 

De bereiding kost tijd, maar is niet moeilijk. Het begint bij het rul bakken van het gehakt. Als je goed gehakt hebt en de pan is lekker warm, dan komt er geen water uit het gehakt, tijdens het bakken. Wij halen ons gehakt bij Slagerij Hiemstra in Sexbierum. Een zelf slachtende vakslager en dat merk je. Het gehakt is prachtig van kleur, ruikt fris en nodigt uit om klaar te maken. Heel anders dan het taaie spul uit het schap van één of andere supermarkt, waar veel conserveringsmiddelen in zitten om het kleur te houden. Wij halen het gehakt, op de dag dat we het gebruiken. Dan is het toch het beste.

 

Zet een koekenpan op hoog vuur en laat deze goed heet worden. Dan en echt pas dan, gaat het gehakt er. Druk het vlees uit elkaar en laat het ook echt bruin bakken. Dit duurt even (minuutje of 10-12), maar het geeft het beste resultaat.

We moeten het even hebben over het kinnebakspek.

Kinnebakspek is de onderkin van een varken.

Klinkt onsmakelijk, maar het is een prachtig stukje vlees, wat goed past in bonenschotels, maaltijdsoepen en nog veel meer.

 

Het vlees moet eerst gekookt worden voordat je het toevoegt aan de bonenschotel.

Kook het vlees in water, in ongeveer 20 minuten gaar en snij het daarna in mooi stukken (niet te klein).

Laat je niet afschrikken door de naam en laag vet die er op zit. Het is voor mij echt een delicatesse en het draagt bij aan het neus-tot-staart gebruik van een geslacht dier.

Hierbij wordt ieder deel van het dier gebruikt, waarmee er minder dieren geslacht moeten worden.

De in reepjes gesneden speklapjes moeten even lekker aangebakken worden. Dit kan in dezelfde pan, als waarin je het gehakt het gebakken. Bak ze op hoog vuur, tot ze lekker knapperig en bruin zijn en haal ze uit de pan.

 

Doe dit met de schuimspaan en laat het vet, wat uit het vlees gekomen is in de pan achter. Dit hebben we nog nodig.

 

Ook de speklappen hebben we bij Slagerij Hiemstra gekocht en ook daarbij merk je het verschil.

Ze zijn op de juiste dikte gesneden en ook hier komt er geen water uit het vlees, als je het bakt.

 

Neem de tijd om alle kanten van alle stukjes goed aan te bakken, dat geeft straks het beste resultaat.

In de koekenpan zit nog het bakvet van de stukjes speklap. Dit gaan we gebruiken, om de plakjes chorizo in te bakken. Dit doen we op laag vuur en we draaien regelmatig de plakjes om. Op deze manier voorkom je, dat de chorizo verbrand in de pan en hierdoor bitter wordt. Dit kan je hele bonenschotel verpesten, dus blijf er bij en let een beetje op.

Het is in een paar minuutjes gebeurd.

 

De chorizo geeft zijn goudkleurige vetten af en dat is echt geweldig. Bewaar dit vet in de pan, om straks de groenten in te bakken. De geur, kleur en smaak wordt door de hele schotel opgenomen. Weggooien is (een) zonde!

Als het vlees allemaal gebakken en gekookt is, gaan we aan de lekkere pittige saus beginnen.

 

Bak de uien, wortel en  bleekselderij in de overgehouden vetten van de speklapjes en de chorizo in de koekenpan.

Draai het vuur lekker hoog, zodat er eerst lekker gebakken wordt, Stoven komt nog wel.

 

Voeg na een paar minuten de paprika's en knoflook toe en bak deze even mee.

Dan voegen we de kruiden toe, zoals ze in de boodschappenlijst staan en we bakken deze lekker mee. De smaken van de kruiden komen dan lekker los in de pan.

 

 

Als dit lekker gemengd en gebakken is, kunnen de pepers er bij. Deze mogen lekken meebakken. De smaken en de pit van de pepers moeten goed loskomen. Het voegt echt iets toe aan je gerecht.

 

Een eetlepel tomatenpuree en de halve eetlepel bloem kunnen even meegebakken worden en dan kan het geheel worden afgeblust met ongeveer een halve liter water. Roer alles nog even door en zorg er voor, dat er geen klontjes in de saus zitten, want dat is niet lekker. Als de saus mooi gebonden en goed warm is, is deze klaar. Ik heb de bonenschotel afgemaakt in de slowcooker, die doet dat lekker langzaam. Het kan natuurlijk ook in een mooie stoofpan. Jij bent de baas...

 

Voeg het vlees toe aan de saus en laat deze minimaal 4 uur langzaam sudderen. Af en toe roeren mag best en af en toe proeven ook trouwens.

Voeg in het laatste half uur, de bruine bonen toe en laat deze langzaam mee warmen in de saus.

 

De bonenschotel is lekker met een gekookt aardappeltje en een perfect gebakken eitje. Een perfect gebakken eitje is niet snotterig, heeft geen rouwranden, de dooier is heel en ligt in het midden van het ei.

 

Wat je dan hebt is een bordje cowboy-eten!

Eet smakelijk!