Galatopita

Galatopita is een Griekse melktaart.

Het lijkt op een New York Cheesecake, maar dan ook weer niet.

De bereiding is simpeler dan die van een cheesecake, maar de smaak is er niet minder om.

 

Heerlijk fris en licht van structuur. Een mooie afsluiting van je feestmenu, of om gewoon bij de koffie te serveren. Eigenlijk is er altijd wel een reden om een Galatopita te maken.

Boodschappenlijstje:

  • 1 liter volle melk (geloof me dat is lekkerder);
  • 200 gram suiker;
  • 90 gram griesmeel;
  • 30 gram maizena;
  • de rasp van een biologische citroen;
  • een ruime theelepel vanille-extract;
  • 3 eieren;
  • een snuf zout;
  • 90 gram roomboter.

 

Voor de coating van de taart, meng een ei, met twee eetlepels suiker en twee eetlepels water. Dit klop je los en hou je apart, totdat ik het zeg.

 

Verder heb je een beetje boter nodig voor het invetten van de bakvorm en wat extra griesmeel. Ik gebruik een ronde bakvorm (siliconen), met een doorsnede van 27 centimeter.

Wat gaan we doen?

Doe de melk en de suiker in een pan en zet deze op het vuur. Breng het mengsel aan de kook en roer af en toe.

 

In een ruime kom doe je de griesmeel, de maizena, de citroenrasp, het vanille-extract, de eieren en de snuf zout.

Met een garde roer je dit tot een glad mengsel. Dus zonder klontjes.

 

Zet ondertussen je oven aan (geen hete lucht) en verwarm deze voor op 180 graden Celsius.

 

Als de melk en suiker aan de kook zijn gebracht haal je de pan van het vuur en zet deze naast de kom met het glad geklopte mengsel..

Met een soeplepel, voeg je lepel voor lepel de hete melk aan het mengsel toe. Als je dit in één keer doet, dan gaan de eieren als scrambled eggs in de kom veel te snel garen. Dus lepel voor lepel.

 

Als alles mooi is gemengd gaat de pan terug op het vuur. Met de garde blijf je roeren. Het geheel wordt steeds dikker. Tot een soort dikke pap of pudding.

Als dat is gebeurd, haal je de pan van het vuur en roer je de 90 gram roomboter er door, totdat dit helemaal is gesmolten.

Beboter vervolgens je bakvorm en doe wat griesmeel in de bakvorm. Schud de bakvorm, zodat de griesmeel overal aan de boter hecht.

Doe het mengsel in de bakvorm en strijk het glad.

 

Nu mag je het mengsel voor de coating pakken.

 

Strijk de bovenkant van de taart in met de coating. Zorg dat er overal een mooi laagje zit.

 

Zet de taart nu ongeveer 45 minuten in je voorverwarmde oven. Kijk na 35 minuten even hoe het gaat.

De coating zal donker worden, daar hoef je niet van te schrikken.

 

Als de taart gebakken is, dan komt het moeilijkste van de hele bereiding.

Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur en zet de taart dan minimaal 4 uur in de koelkast, zodat deze kan opstijven.

Ja 4 uur... Wel jammer, want het ruikt inmiddels heerlijk in je keuken.

Als je geduld op is, na 4 uur, dan mag je jezelf en je liefje of je vriendje en vriendinnetjes trakteren op een mooie royale punt Galatopita.

 

Als garnering kun je wat blauwe bessen, honing, vanille-ijs en verse munt bij serveren.

Dit past mooi bij de frisse citroensmaak.

 

Kalí Orèxi! (dat is Grieks voor: Eet Smakelijk)