Vindaloo (Spicy Curry)

Af en toe maken we een curry. Een curry is heerlijk. Je kunt het lekker spicy maken, of mild. Hier gaat de voorkeur uit naar een lekkere pittige curry. De Vindaloo.

 

Het is een gecompliceerd gerecht. Het is niet zomaar een kwestie van hete pepers kopen en die in een pan doen. Geloof me...

 

Een curry als de Vindaloo, bouw je zorgvuldig op. Geen van de ingrediënten mag overheersen. Het moet samenvallen. Wij hebben inmiddels een mooi recept ontwikkeld voor een heerlijke pittige curry.

 

Voor de Vindaloo heb je het volgende nodig (voor 3 personen):

  • 4 kippendijen (zonder vel of bot, in blokjes of reepjes gesneden);
  • 1 ui (gesnipperd);
  • 1 bolletje Chinese knoflook (of 5 teentjes knoflook);
  • 5 lekkere pittige rawits (of andere hete pepertjes) fijngesneden;
  • Een stukje verse gember (geraspt);
  • 1/2 eetlepel cayennepeper;
  • 1/2 eetlepel korianderpoeder;
  • 1/4 eetlepel komijn (gemalen);
  • 1/2 eetlepel gemalen zwarte peper;
  • 1/2 eetlepel gemberpoeder;
  • 1/2 eetlepel knoflookgranulaat;
  • 1 eetlepel kerriepoeder;
  • 1 eetlepel fenegriek;
  • 1/2 eetlepel venkelzaad;
  • 1/2 eetlepel komijnzaad;
  • 1/2 eetlepel gebroken chili's;
  • 1 eetlepel korianderzaad;
  • de zaadjes uit 6 of 7 cardemonpeulen;
  • 1/2 eetlepel bruin mosterdzaad;
  • 1/2 eetlepel geel mosterdzaad;
  • 1/2 eetlepel selderijzout;
  • 2 deciliter passata of tomatenblokjes;
  • Zonnebloemolie om in te bakken;
  • Klein beetje water.

 

Door het gebruik van poeders en zaden, krijgt de curry niet alleen een mooie smaak, maar ook een heerlijke structuur.

 

We beginnen met het aanbakken van de stukjes kippendijen in wat zonnebloemolie. Niet te veel hoor. Eetlepel zou genoeg moeten zijn.

 

Als de kip rondom aangebakken is, dan kunnen de uien, knoflook en pepers er bij. Dit gaan we even lekker meebakken. Als het goed is, dan prikkelt de peper een beetje in je neus tijdens het bakken. Lekker!

 

Na een minuut of 8, doen we de zaden erbij. Ook die bakken we mee.

Dan gaan de specerijen (poeders erbij). Die bakken we kort mee, om te voorkomen dat ze verbranden en bitter worden.

 

De passata of blokjes tomaat kunnen er bij en dan blussen we het af met wat water. Gebruik voldoende water om de aangebakken bodem weer schoon te koken, maar niet te veel. Het moet een mooie dikke saus worden.

Dus voeg desnoods in twee of drie etappes wat water te.

 

We laten het mooi even pruttelen.

Het is eigenlijk zo klaar. Na 15 minuutjes garen is je Vindaloo klaar.

 

Serveer er Naan bij, een Rode Uien Pickle, gekookte eieren en een beetje groente. Op de foto hierboven hebben wij er Dahl van kikkererwten bij gegeten. Erg lekker.

 

Doe er je voordeel mee! Maak je eigen Vindaloo!