Albóndiges d'España zijn Spaanse gehaktballetjes in een tomatensaus.

De gehaktballetjes voor dit schaaltje, zijn volledig zelfgemaakt.

 

We hebben een mooie varkensprocureur (nekvlees) op de kop getikt en we hadden nog een stukje runder prime-rib over.

De varkensprocureur hebben we verdeeld voor verschillende bereidingen.

 

Voor dit gehakt hebben we ongeveer 500 gram van het stuk procureur gebruikt en ongeveer 300 gram prime-rib.  De vlees-/vetverhouding zal zo rond de 75% - 25% liggen. Dit zorgt voor mooie, sappige en smakelijke gehaktballen.

 

Wat heb je verder nodig?

- 1 grote witte ui in blokjes;

- 1 eetlepel knoflookgranulaat;

- 1/2 eetlepel gedroogde chiliflakes;

- 1 theelepel uiengranulaat;

- 2 theelepels gerookte paprikapoeder;

- 2 theelepels vers gemalen zwarte peper;

- 2 eetlepels tomatenketchup;

- 5 eetlepels paneermeel en

- 1 ei.

 

Snij het vlees in dobbelstenen van ongeveer 2 centimeter, meng het met de kruiden en de ui (maar zonder het ei,  de ketchup en de paneermeel) en laat dit ongeveer 20 minuten staan. Maal het geheel in de gehaktmolen op de grove stand. Wij hebben een klein molentje voor weinig gekocht en dit werkt bij kleine hoeveelheden echt prima. Als je geen gehaktmolen hebt of wilt, dan kun je je slager vragen om het gehakt voor je te draaien. Of, als je slager een vakman is, koop je bij hem zijn beste gehakt.

 

Als het vlees gemalen is, dan meng het ei, de paneermeel en de ketchup erdoor. Als het mengsel wat te vochtig is, meng er dan nog wat paneermeel door heen, maar niet te veel.

 

Zet het gehakt even 30 minuten in de koelkast, om het goed te laten opstijven en de smaken te laten doortrekken,

 

Draai er vervolgens ballen van, ter grootte van een golfbal. Met deze hoeveelheid vlees zou je 25 tot 30 ballen moeten kunnen draaien.

Braad deze aan in een beetje olijfolie, tot ze mooi gaar en bruin gebakken zijn,

Haal de ballen uit de pan en was de pan schoon. Voor deze tapa heb ik de standaard tomatensaus gebruikt, welke op de site staat. Serveer de Albóndiges met lekker vers stokbrood om te dopen en tel je vingers na het eten, want voor je het weet, eet je ze erbij op.