Varkenshaas met Schwarzbierjus (en een salade)

Varkenshaas is een lekker mals maar mager stukje vlees. Maar ik ben niet zo van de filets...

Ik hou van een stukje vlees met wat vet er aan en/of bot. Dat geeft wat meer smaak.

 

Maar af en toe een varkenshaasje is best lekker. Vooral als je het vlees een beetje helpt.

 

Bak het niet te lang, licht rosé van binnen, houdt het vlees sappig. Er is niets erger dan een dichtgeslagen stuk vlees.

De varkenshaas in dit gerecht heb ik in een paar minuten op hoog vuur aangebakken, in roomboter en wat olijfolie, zodat ie kleur heeft. Meer niet...

Daarna heb ik het vlees 10 minuutjes, op 180 graden Celsius, verder later garen in de oven.

 

In het braadvocht in de pan heb ik een uitje (in ringen gesneden) lekker aangebakken, met een klein beetje zout en zwarte peper. Als de uien mooi bruin geworden zijn, gaat er een halve lepel bloem bij. Deze bak ik even mee, met de uien.

 

De bloem moet garen (heb ik al eens eerder gezegd hè?). De bloem heeft maar één functie. Het binden van de jus.

 

Na een minuutje, of anderhalf, kan het vocht er bij.

 

Deze keer gekozen voor Schwarzbier (kan ook met een ander biertje hoor, als ie maar te drinken is... Jij bent de baas!). Ik dronk het een paar maanden geleden in Berlijn voor het eerst.

Het ziet er zwaar uit, maar drinkt verrassend soepel weg. Omdat het maar 5% alcohol bevat, kun je er best een paar drinken.

Schwarzbier is een cultgoedje uit het voormalige Oost-Duitsland. Ik ben van mening, dat als het bier of de wijn goed van smaak is bij het drinken, deze ook bij het koken worden gebruikt.

 

Anyway, de jus... De uitjes zijn mooi bruin en de bloem heeft even meegebakken,

Doe ongeveer een kwart liter Schwarzbier bij de gebakken uitjes en roer alles even goed door.

Laat alles goed uitkoken, zodat de alcohol verdwijnt. Als de jus te dik wordt, doe je er nog een scheutje Schwarzbier bij.

 

Hierbij deden we lekker gebakken appies en lekkere goedgevulde salade.

Een salade moet er lekker uitzien en er moeten lekkere dingen inzitten. Anders is het maar een salade.

 

Voor deze salade hebben we gekozen voor lekkere gemengde slablaadjes, granaatappelpitjes, fetakaas, olijven, rode paprika, rode ui, gekookte eieren, cherry tomaatjes en een lekker frisse dressing van witte wijnazijn, granaatappelsap, mosterd, olijfolie en een beetje gesnipperde rode ui.

Bij de dressing is zout en peper naar smaak toegevoegd.

 

De dressing is er op het laatste moment over heen geschonken.

 

Dus niet door husselen, want dan kloppen de verhoudingen van het netjes verdeelde lekkers niet meer.

 

De gekookte eieren leg je er als laatste op...

 

Is het geen plaatje dan?