Een Chicken-Pot-Pie is comfort-food. Heerlijke stoofschotel, met een knapperige laag bladerdeeg er overheen. Na een mooie wandeling of gewoon op een dag dat het weer tegen zit.

 

Ik zelf ga het liefst voor deze, omdat je dan ongemerkt toch lekker veel groenten eet en omdat het gewoon een Topschotel is natuurlijk.

Het knapperige bladerdeeg is gewoon een extraatje op je bord.

 

De bereiding neemt ongeveer een uurtje in beslag.

 

Boodschappenlijstje:

- 4 kippendijenfilets in blokjes;

- een prei niet te fijn snijden;

- 2 middelgrote uien in blokjes;

- 2 winterwortels, in kleine blokjes;

- 3 stokjes bleekselderij in blokjes;

- een bolletje Chinese knoflook fijngehakt;

- 200 gram kastanjechampignons in dunne plakjes;

- 2 eetlepels tomatenpuree;

- 1 1/2 eetlepel bloem;

- vers gemalen zwarte peper;

- Koosjer zout;

- 1 1/2 theelepel paprikapoeder;

- 1 1/2 theelepel knoflookgranulaat;

- 2 theelepels cayennepeper;

- 1 theelepel chiliflakes;

- 1 eetlepel gedroogde tijm;

- 1 eetlepel gedroogde oregano;

- Goed flesje Bockbier op kamertemperatuur en wat water;

- 6 plakjes bladerdeeg (of zoveel meer als nodig, om een mooie deksel te maken op de ovenschaal;

- Sesamzaadjes;

- Geraspte Parmezaanse kaas;

- Olijfolie om mee te bakken.

 

Dat lijkt een beste lijst hè? Maar eigenlijk valt het best mee.

 

Zet een hapjes pan op het vuur en verwarm deze op middelhoog vuur.

Bak de kip lekker aan in olijfolie, zodat alle kanten van de blokjes warmte hebben gehad. Haal de kip uit de pan en veeg deze schoon. Zet de pan terug op het vuur en doe er nieuwe olijfolie in.

Bak de ui, wortel en bleekselderij even zachtjes aan, met wat zout, tot ze glazig zijn. Voeg de zwarte peper, Chinese knoflook, chiliflakes, tijm en oregano toe en laat dit even mee bakken.

 

Voeg de prei en champignons toe en bak ook dit even mee. Blijf regelmatig roeren en maak, nadat alles lekker is aangebakken, een beetje ruimte in het midden. Daar knijp je dan de tomatenpuree en je bakt deze even aan om deze te ontzuren.

Ondertussen verwarm je de oven op 200 graden Celsius.

 

Als de tomatenpuree is aangebakken voeg dan de paprikapoeder, cayennepeper, knoflookgranulaat en bloem toe.

Blijf dit enige minuten rustig doorroeren. Het lijkt aan te branden en één grote klont te worden, maar het komt goed.

De bloem moet even garen. Dit duurt een minuut of 3 á 4. Als je dit niet doet, dan kom je niet meer van de smaak van de rauwe bloem af en die wil je echt niet.

 

Voeg vervolgens het Bockbiertje toe en roer alles goed door. Als het goed is, heb je geen klontjes in de saus.

De saus kan wat aan de dikke kant zijn. Als je dat niet prettig vindt, voeg je nog wat water toe, tot je de door jouw gewenste dikte hebt bereikt.

Doe vervolgens de kip terug in de saus en laat deze even een kwartiertje doorsudderen.

 

Doe de saus vervolgens in een ovenschaal. Dek het geheel af met het bladerdeeg.

Bestrijk het deeg met een los geklopte eidooier, voor een mooie goudbruine kleur.

Strooi wat sesamzaadjes en  Parmezaanse kaas over het deeg en bak de schotel in 20-25 minuten gaar en knapperig op 200 graden in de oven.

 

Serveertip: Geef bij deze Chicken-Pot-Pie een beetje rijst en maak bijvoorbeeld de Rode Uien-pickle erbij.