De Ultieme Kaasstengel

Als je wat ouder wordt, dan denk je wel eens terug aan vroeger. Dat is af en toe ook best leuk om te doen.

 

Wij hadden vroeger een bakkerij in Geuzenveld, waar je vuistdikke kaasstengels kon halen voor weinig.

Als je mazzel had, kwamen ze net uit de oven en waren ze nog warm, knapperig en vooral erg lekker.

Ze waren groot genoeg om je te vullen voor een sporttraining of een middagje vakkenvullen bij de lokale buurtsuper.

Ik heb er eens over nagedacht en besloot niet alleen de poging te wagen, maar ook om ze meteen naar het 'next level' te brengen. De bereiding is simpel en ze zijn zo klaar. Er is eigenlijk geen reden om ze niet te maken.

 

Wat heb je nodig (voor 8 stuks)?

- Twee vellen bladerdeeg (30 x 50 centimeter, gewoon bij de supermarkt gehaald);

- 8 plakken rauwe ham (niet de duurste, maar kies wel een lekkere);

- 150 gram geraspte kaas (gewoon één die je lekker vindt);

- een ei;

- wat grof zeezout.

 

Verwarm je oven op 220 graden Celsius (indien mogelijk hete lucht).

 

Leg het eerst vel bladerdeeg op een vlak en schoon oppervlak en verdeel de rauwe ham er over.

Strooi de geraspte kaas er over en dek het geheel af met de tweede lap bladerdeeg. Snijdt er (in de breedte) 8 stroken van, die dus 30 centimeter lang zijn, met een scherp mes.

 

Pak een strook en zet twee vingers in het midden op het bladerdeeg. Draai de linkerkant 2 slagen rond, en herhaal dit aan de rechterkant, maar dan wel in tegenovergestelde richting. Dus als je de linkerkant naar beneden draait, draai je de rechterkant naar boven.

 

Smeer het bladerdeeg in met een beetje los geklopt ei en verdeel de gemorste kaas over de stengels.

Een beetje grof zeezout op iedere stengel en klaar is de voorbereiding.

 

Bak de kaasstengels in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Leg ze op een mooi bord of een leuke plank en aanvallen maar.

Het zoute van de rauwe ham, het knapperige en natuurlijk de kaas, maak het een heerlijke snack.

 

De Kaasstengels zijn ook erg lekker bij de pompoensoep. De combinatie is erg lekker.