Zoutvlees is een Surinaams gerecht. Heerlijk bij rijst en wat groenten, zoals kousenband of witte kool. Ook op een broodje is zoutvlees erg lekker.

 

Je kunt zoutvlees online of in de toko kopen. In diverse hoeveelheden wordt het vacuüm of in een emmertje verkocht. Het bekendste merk is Lufo.

 

Als je zoutvlees gaat bereiden, begint dat eigenlijk bij het ontzouten van het vlees. Dit doe je door het in schoon koud water, op middelhoog vuur aan de kook te brengen.

Als het kookt, giet je het zoutvlees af, doe je het weer in koud schoon water breng je het nog eens aan de kook.

Als je dit niet zou doen, dan is het vlees erg zout en niet lekker van smaak.

 

Nadat het vlees ontzout is, laat het dan afkoelen. Het ziet er nog niet erg lekker uit, maar ik beloof je dat het goed komt.

In de stukjes zoutvlees zitten stukjes kraakbeen. Snij het vlees in blokjes van anderhalf tot 2 centimeter en verwijder bij het snijden het kraakbeen.

Snij ook twee uitjes en een bolletje Chinese knoflook in blokjes.

Fruit in een koekenpan de ui en knoflook aan op middelhoog vuur en voeg na een paar minuten een halve eetlepel gemberpoeder, laos en gedroogde chiliflakes toe en bak dit even mee.

Voeg dan een eetlepel tomatenpuree en een halve eetlepel  kerrie- of madraspoeder toe. Roer dit goed door en laat de tomatenpuree even meebakken om te ontzuren. Voeg dan een glas water (250 ml) toe en breng alles aan de sudder.

Voeg het vlees toe en laat het sudderen tot het vocht bijna volledig is verdampt.

Je zoutvlees is klaar. Wat ik er bij moet vertellen, is dat het vlees stug is en dat er zenen in zitten. Dit hoort zo en daar doe je niets aan. Je kunt het wat zachter krijgen, door het na de bereiding in te vriezen en dan, na ontdooien, langzaam op te warmen, maar het is dus iets heel anders dan een stoofschotel met vlees dat uit elkaar valt.

 

Het is wel erg lekker. Gewoon proberen. Als er dan aan je gevraagd wordt: 'Fawaka?' Dan zeg je: 'Aboeng!'

 

Ik zeg er wederom bij, dat dit mijn versie is, dat ik zelf op zoek ben gegaan naar een recept voor zoutvlees. Dus ik zoek geen ruzie met Surinaamse vriendjes en vriendinnetjes.