Dit is een echt decembertaartje. Het is een aanrader, als je aan de beurt bent het kerstdessert.
Deze Banana Upside-Down-Cake kent eigenlijk alleen maar winnaars. En als je je aan de regels houdt, kan er weinig misgaan.
Je kunt van deze taart rustig met een flink aantal mensen eten, want een klein stukje lijkt karig, maar is machtig…
Wat heb je nodig?
Een bakvorm (geen springvorm), met op de bodem een passend stuk bakpapier. De vorm maakt niet zoveel uit, als het beslag er maar in past en er dan nog een beetje ruimte aan de bovenkant over is.
Verder voor het beslag:
250 gram suiker
250 gram bloem
4 eieren
250 gram gesmolten roomboter
1 eetlepel bakpoeder
Een vanillestokje en
Chocolatechips
Maak een standaard cakebeslag door de suiker en de eieren in een kom heel luchtig te kloppen. Als het mengsel 3 keer in volume is toegenomen en een mooie lichtromige kleur heeft, is dat voldoende.
Voeg de bloem, gesmolten boter en de merg van het vanillestokje toe en meng dit langzaam door tot een glad beslag.
Voor de onderkant, die bovenkant wordt (ja echt waar!) heb je nodig
3 of 4 bananen
200 gram zachte roomboter
150 donkere bruine suiker
Rum
Meng de roomboter met de bruine suiker tot een glad mengsel en voeg hier een ruime scheut rum aan toe (bij voorkeur lekkere bruine rum). Meng dit ook door en smeer dit uit over het bakpapier in je bakvorm. Je wilt een gladde laag van ongeveer een halve centimeter dik.
Snij de bananen in dunne plakjes en leg deze op het boter/suiker/rummengsel. Niet stapelen, maar 1 laag.
Giet het cakebeslag over de bananen en bak de taart in ongeveer 50 minuten tot een uur gaar in de oven, die je hebt voorverwarmd op 170 garden Celsius. Zet de bakvorm op een plaat, want het kan een beetje gaan lekken.
Als de taart gebakken is, laat deze dan even rusten, maar niet te lang. Keer de taart om uit de bakvorm op een bord of schaal. Als je te lang wacht, dan is de caramellaag te hard en krijg je het bakpapier niet meer van de bovenkant af.
De taart smaakt volgens mij gewoon naar Kerstmis…