Een Barraquito is een warme cocktail die zijn oorsprong heeft op de Canarische Eilanden. Als je de Barraquito goed opbouwt, dan zie je de verschillende laagjes in de cocktail.

 

Een paar jaar geleden was ik op vakantie op Tenerife en daar zag ik de cocktail voorbij komen. Een brutaal mens heeft de halve wereld, dus ik vroeg aan de mevrouw met het glaasje lekkers: 'Wat drink jij dan?'

Dat was dus de Barraquito.

 

Sinds die avond drink ik regelmatig een Barraquito, op zaterdag na het eten.

Soms drink ik er twee, maar het gaat om het genieten van een mooi en lekker kopje koffie, dat zich in mijn ogen echt een cocktail mag noemen.

 

Het maken is niet moeilijk, maar vraagt wel een beetje nauwkeurigheid en dus geduld.

 

Voor een Barraquito heb je het volgende nodig:

- blikje gezoete gecondenseerde melk;

- Liqor 43;

- Lekker sterke zwarte koffie;

- Melkschuim en

- Kaneel.

 

Doe de gecondenseerde melk in een spuitflesje, zodat je deze netje in het glas kunt doseren. Dat scheelt een hoop geknoei, wat alleen maar een rommeltje geeft bij het serveren. We willen mooie laagjes. Begin met de eerste laag, door wat gecondenseerde melk in het glas te spuiten. Alleen op de bodem, niet langs de zijkant laten druipen!

Schenk over de bolle kant van een eetlepel de Liqor 43 tegen de binnenkant van het glas. Gebruik ongeveer een borrelglaasje (of iets meer, want het is erg lekker). Kijk op de foto's hieronder, voor een stap voor stap uitleg van de eerst twee laagjes.

De eerst laagjes hebben zich dus gevormd en dan wordt het spannend!

Als je de eerst twee lagen hebt gedaan, gaan we naar het moeilijkste gedeelte van de Barraquito. Hoe krijgen we de koffie in het glas, zonder dat die zich vermeng met de Liqor 43?

Dat doe je eigen op dezelfde manier, als dat je de Liqor 43 in het glas doet.

Wij hebben een Dolce Gusto-machine. Tijdens het doorlopen van je koffie, laat je deze ook weer over de bolle kant van een eetlepel lang de zijkant van het glas lopen. Dit vertraagd het vallen van de koffie en voorkomt dat het door elkaar heen loopt.

 

Misschien moet je een paar keer oefenen, om het onder de knie te krijgen, maar oefening baart kunst en als het mislukt, dan doet het niets af aan de smaak, dus geniet je net zo hard van je Barraquito.

 

De laagjes zijn eigenlijk alleen maar cosmetisch en om indruk te maken.

Maar blijf het proberen en blijf proeven...

Schuim dan even snel wat warme melk op. Wij doen dit met een simpel opschuimertje van de Action. Dat hoeft dus niet teveel te kosten. Als je een koffiemachine hebt met een ingebouwde melkopschuimer, dan ben je helemaal snel klaar en heb je eindelijk een reden om die te gaan gebruiken.

Schep het melkschuim voorzichtig op de koffie en garneer de schuimlaag met een klein beetje kaneel. Niet te veel, want het gaat snel overheersen. Hoe drink je de Barraquito? Heel simpel, je roert alle door jou zo zorgvuldig opgebouwde laagjes door elkaar en dan drink je het glas leeg...