Soms krijg je van die ideeën en dan denk je: 'Dit is gewoon illegaal. Dit is verboden in 48 staten van America. Dit mag vast niet van de Europese Unie!'

 

Dit is een lekkere lunch, geïnspireerd op de bekende Pizza Calzone.

Alles begint natuurlijk met het standaard brooddeeg. (Klik hier voor het recept)

 

Om dit recept wat meer status te geven, heb ik aan het standaard brooddeeg 2 eidooiers en 2 eetlepels olijfolie toegevoegd. Dit moet dan wel worden gecompenseerd met wat meer bloem. Dit doe ik er lepel voor lepel bij. Als het deeg een mooie, soepele bal vormt, dan stop ik met bloem toevoegen.

 

Voor recept heb (naast het standaard brooddeeg) ik het volgende gebruikt:

500 gram rundergehakt;

200 milliliter basis pastasaus;

9 plakjes provelone kaas;

6 plakken lekkere ham;

Een snufje zout;

Zwarte peper;

2 eidooiers en wat water.

 

Tijdens het rijzen van het deeg heb ik het gehakt rul gebakken in een hete pan. Door dit op hoog vuur te doen, met het snufje zout, gaat dit snel en blijft het gehakt sappig en smaakvol. Doe ook lekker de peper er bij.Dan komen de smaken al snel bij elkaar. Als het gehakt mooi bruin gebakken is, dan er dan de basis pastasaus bij, roer het om en zet  het vuur uit. Laat het mengsel helemaal afkoelen.

 

Ondertussen laat ik de oven voorverwarmen tot 225 graden Celsius. Je ziet het... Ik kan best twee dingen tegelijk.

Ik zou ondertussen ook een was kunnen draaien, maar dat gaat te ver...

 

Het natuurlijk wel zaak dat je goed gehakt haalt. Als er teveel water of ander spul in zit, dan kan het nooit goed rul gebakken worden, Dan loopt er vocht uit en wordt het vlees gekookt.

 

Nadat het brooddeeg gerezen was, verdeelde ik het in porties. Voor deze Calzone Capone heb ik drie porties van ongeveer 150-200 gram deeg gebruikt. Deze heb ik uitgerold in een dunne lap van ongeveer 30 bij 30 cm. Je kunt ze ook kleiner maken, als je het principe maar blijft volgen.

 

Omdat de Calzone Capone nog moet worden dichtgevouwen, beleg je alleen de onderste helft, waarbij je ongeveer 5 centimeter van de rand vrijlaat. Begin met de ham, dan de plakjes provelone en dan het gehaktmengsel. Smeer de randen in met wat water, vouw de bovenkant over de onderkant en zorg dat de randen helemaal dicht zijn. Als je weet hoe, dan maak je een sierrandje. Zoals je ziet, kan ik het niet, maar het gaat om de poging.

 

Vergeet niet om een paar gaatjes in de bovenkant te maken, zodat de stoom er uit kan ontsnappen.

 

Klop de eidooiers met een paar druppels water los en bestrijk de Calzone Capone hiermee. Dat geeft een mooie kleur bij het bakken.

Bak ze lekker goudbruin. Dat zal ongeveer 15-18 minuten duren.

 

Ik garandeer je, dat als je dit op tafel zet, ben je de 'Çapo di Tutti Calzoni Caponi'.

Heb je succes? Laat weten, dat het eerst hebt gezien op deze website!