Mooie maaltijdsalade met bietentartaar

Het is Pasen... Het is voorjaar.

 

Tijd voor lekkere lichte gerechten, mooie maaltijdsalades en de BBQ.

Maar laat ik beginnen met een mooie maaltijdsalade. Het is een koude bereiding, dus iedereen zou dit moeten kunnen. Ook al wordt het opgebouwd uit meerdere componenten. Naast de bietentartaar, komt er een beetje aardappelsalade, gerookte zalm, gerookte paling, Hollandse garnalen, gemengde groene salade en een hardgekookt ei bij. Boordje vol, maar het is dan ook een maaltijdsalade.

 

De salade wordt opgebouwd in een torentje in het midden van het bord, maar dit is niet verplicht hoor. De opmaak en garnering mag je helemaal zelf bepalen.

Maar als je het leuk opmaakt, maak je natuurlijk wel indruk op je gasten. Hieronder vindt je het recept voor 4 personen.

 

We beginnen met het koken van een middelgrote aardappel per persoon en 5 eieren (hardgekookt). Laat deze volledig afkoelen.

 

Dan maken we de bietentartaar. Daar voor heb je nodig:

4 of 5 gekookte rode bieten, vers gemalen zwarte peper (naar smaak maar niet te weinig), 2 theelepels geraspte mierikswortel en een scheutje balsamicoazijn.

 

Rasp de bietjes met een grove rasp en knijp ze goed uit, zodat al het vocht er uitloopt en je een mooie stevige puree overhoudt. Meng de zwarte peper, mierikswortel en balsamicoazijn er doorheen en klaar is je bietentartaar.

 

Dan maken we de simpele aardappelsalade. Snij je gekookte en afgekoelde aardappelen in kleine blokjes. Snij één van de hardgekookte eieren klein en meng deze voorzichtig door de aardappelen. Maak een dressing van 2 eetlepels mayonaise, een scheutje sherryazijn en wat vers gemalen zwarte peper naar smaak. Meng dit lepel voor lepel door de aardappelen en het ei.

Doe het voorzichtig, want anders roer je alles kapot en dat is zonde van je snijwerk.

 

Aardappelsalade klaar... Op naar de volgende stap. Maak een honing-/mosterdvinaigrette, door een scheutje witte wijnazijn, een theelepel scherpe mosterd en een beetje honing glad te roeren. Hiermee dress je de gemengde groene salade op het allerlaatste moment.

 

Als laatste roer je wat zwarte peper door een klein beetje mayonaise. Hier voeg je de heerlijk, kleine, grijze, Hollandse garnalen toe en roert deze voorzichtig door.

Dan gaan we het bord opmaken.

 

Zet een kookring van ongeveer 10 cm doorsnede in het midden van het bord. Leg wat van de bietentartaar in de ring en druk deze met de achterkant van een lepel mooi glad. Ring nog niet weghalen hoor, we zijn nog niet klaar.

 

Met een schone lepel, verdeel je wat aardappelsalade over de bietentartaar en ook deze druk je met de achterkant van een lepel mooi glad aan. Leg er een mooi stapeltje garnalen op, top het af met een stukje gerookte palingfilet en laat de ring nog even staan.

 

Verdeel de gedressde groene saladeblaadjes, mooi in een cirkel om je kookring heen en leg de gerookte zalm er netjes op. Verdeel het over het gehele bord. Snij een hardgekookt ei in mooie partjes en leg deze verdeel over het bord, netjes neer.

 

Je kunt voor de zalm, garnalen en paling zelf bepalen hoeveel je gaat gebruiken. Je kunt ook variëren met mooie gerookte heilbot, makreel of forel. Zelf met rauwe ham, gerookte kipfilet of uitgebakken plakjes spek kom je een heel eind.

 

Haal voorzichtig de kookring weg en klaar is je heerlijke zomerse maaltijdsalade.

 

Ontspan en doe je ding.