Teriyaki is een Japanse kooktechniek, waarbij gesneden vis of vlees wordt gebakken (yaki) in een marinade van sojasaus, waardoor het een speciale glans (teri) krijgt.

 

Omdat mijn zoon een enorme visliefhebber is en graag zalm eet, heb ik voor deze variant gekozen, om hem eens extra te verwennen.

 

Voor deze bereid heb je het volgende nodig:

1 flinke zalmmoot (zonder huid);

1 1/2 eetlepel rijstazijn;

2 eetlepels sweet chilisaus;

2 eetlepels zoute sojasaus;

2 eetlepels bloem;

versgemalen zwarte peper naar smaak.

 

Omdat er geen huid aan deze zalmmoot zit, bloem ik deze eerst, om een mooi korstje te creëren.

 

Als je vis op de huid bakt, dan is dat niet nodig, omdat de huid dan knapperig wordt en de vis bijeen houdt.

Haal de moot door de bloem en klop het teveel er vanaf. Het mag er niet te dik opleggen, omdat dit niet lekker weg eet.

Strooi er daarna wat versgemalen zwarte peper op en laat het even een paar minuten staan.

Roer ondertussen de rijstazijn, sweet chilisaus en zoute sojasaus door elkaar, tot een mooi stroperig papje.

Dit is een basis teriyakimengsel. Je kunt er knoflook, verse chilipepers en nog veel meer aan toevoegen. Jij bent de chef, ik geef alleen maar een idee.

Zet een vispan op middelhoog vuur en doe er wat olijfolie in. Verwarm deze en leg de vis (nog zonder teriyakimengsel) er in. Bak de vis rondom bruin en zet het vuur lager. Smeer met een kwastje de teriyaki over de vis en bak dit zachtjes even mee. Als je te hoog vuur gebruikt, dan zal het alleen maar verbranden en zwart worden, dus doe het rustig aan en werk netjes.

 

Als de zalm rondom is ingesmeerd en mooi glimt, gaat er een klontje roomboter bij. Dit geeft een extra lekkere smaak!

Als de boter gesmolten is, is het klaar. Makkie toch? Alles van voorbereiding naar het bord in niet meer dan 15 minuten.