Cha Sieuw is een eeuwenoud Chinees recept voor gegrild varkensvlees.

 

Ik heb een tijd geleden een varkensprocureur (uit de schouder en nek van het varken) op de kop getikt en deze in lange stroken gesneden.

Voor de marinade heb ik zoete en zoute ketjap gecombineerd met knoflookgranulaat, wat bruine suiker, gedroogde chiliflakes, zwarte peper en uiengranulaat.

 

Nadat de marinade goed vermengd was, het ik het vlees er ingelegd en een paar uur laten staan. Vervolgens heb ik het vlees in porties verdeeld in ingevroren.

Dit is niet alleen handig om te bewaren, maar als het vlees later weer wordt ontdooid, dan trekt de marinade er nog dieper in.

 

Als het vlees wordt af gegrild op de BBQ, dan heeft het nog wel een beetje extra liefde nodig.

Maak een lakje, om het vlees mee in te smeren tijdens het grillen. Deze keer hebben we oestersaus, knoflookgranulaat, een beetje BBQ-saus en wat zoete ketjap gebruikt.

 

Grill het vlees rustig (dus grill het niet op standje Hell-fire) en draai het regelmatig om. Smeer het vlees iedere 4 of 5 minuten in met het lakje. Het lakje zorgt er voor dat het vlees een mooie glans krijgt en een nog diepere smaak.

 

Na 15 tot 20 minuten grillen is het vlees klaar. Als het goed is, zit er weer een mooie 'bark' op het vlees en zie je hier en daar mooie gekarameliseerde stukjes, die zo heerlijk zoet smaken, bijna als stroop.

 

De Cha Sieuw kan lekker op een broodje worden gegeten, met wat komkommer-pickle en een lekker sausje naar keuze.

Het kan natuurlijk ook gewoon lekker bij rijst en gewokte groenten worden gegeten.

 

Snij het vlees, na het grillen in mooie dunne plakjes (tegen de draad van het vlees in).

Ga je lekker vinden hoor.