Dit, dames en heren, is een echt Grieks familierecept. Mag ik dat zeggen? Ja, dat mag ik zeggen!

 

Ik heb het recept gekregen van een Griekse dame (Annamaria) en die heeft het weer van haar grootouders. Ze noemt het zelf Griekse Liflaf, maar dat klinkt mij te Hollands, dus heb ik de naam een Grieks tintje gegeven. Griekse Liflafinakos is een dip voor de gezellige zomeravonden.

Het is fris, licht pittig en vooral erg lekker. Geef er creamcrackers bij en een theelepel om deze te besmeren.

 

Zet een fles koude witte wijn op tafel en maak het gezellig.

 

Wat zit er in deze dip:

- 4 mooie rijpe tomaten;

- 1 Spaanse peper;

- 1 plak feta (Griekse kaas)

- olijfolie om in te bakken;

- snuf zwarte peper.

 

Ja dat is alles! Makkie toch? Hoewel, deze versie is gemaakt met de olijfolie uit het dorp Limenaria op Thassos. En daar is natuurlijk niet zo heel makkelijk aan te komen. Annamaria heeft mij een flesje olie van de lokale coöperatie gegeven, om er eens te proberen en ik zeg je, deze is heerlijk!

 

Het begint met de tomaten... Maak met een scherp mes een kruis in de onderkant en dompel ze dan ongeveer 10 seconden onder in kokend water. Na die 10 seconden, haal je uit het hete water en leg je ze in ijswater.

Als de tomaten een tijdje in het ijswater hebben gelegen, haal je ze er uit. Met een schilmesje, kun je voorzichtig het vel van de tomaat afhalen. Dit heet het pliceren van de tomaten. Als het goed is, hou je een geschilde tomaat in de vorm van een tomaat over.

 

Snij de tomaat in kwarten en verwijder de meeste zaadlijsten en snij ze dan in blokjes. Snij ook de Spaanse peper in kleine blokjes.

 

Bak in een beetje olijfolie de tomaten en de Spaanse peper langzaam aan, tot ze mooi zacht zijn.

Brokkel ondertussen je Feta in grove stukken en voeg deze toe aan het mengsel en laat deze langzaam smelten, tot alles een mooi smeuïg geheel vormt. Voeg zwarte peper naar smaak toe en klaar is je dip.

 

Laat alles goed afkoelen en zet het dan even in de koelkast. Yamas!