Dit is het recept voor mijn basis pastasaus. Je kunt er alle kanten mee op.
Wil je lasagne, dan bak je wat gehakt rul en doe je dit er door heen, voordat je die heerlijke ovenschotel gaat bouwen. Dezelfde saus kan ook prima gebruikt worden voor spaghetti met gehaktballen, of als saus voor op een verse pizza.
Ik zeg er bij dat als je kinderen hebt, die moeilijk eten, dat dit de manier is om ze toch verse groenten te laten eten. Zeker als de saus is gepureerd met een staafmixer of een blender, zien ze niets meer van terug.
Wat heb je nodig voor deze verse, kruidige, licht pittige pastasaus? Voor vier personen:
500 gram mooie rijpe tomaten (in blokjes gesneden);
2 uien fijn gesnipperd;
4 stelen bleekselderij (in kleine blokjes gesneden);
2 winterwortels (in kleine blokjes gesneden);
Minimaal 4 tenen knoflook (ik doe wat meer, want wij lusten dat wel);
1 rode peper (in ringetjes gesneden);
1 theelepel gedroogde en gebroken chiliflakes;
1 eetlepel gedroogde tijm;
1 eetlepel gedroogde oregano;
2 eetlepels tomatenpuree;
1 theelepel zout;
1 theelepel suiker;
Zwarte peper naar smaak
500 ml kippenbouillon;
1 glas witte wijn (gewoon één die je lekker vindt);
Olijfolie.
Tip van de chef:
Als je de tomaten hebt gesneden, doe de tijm en oregano er dan vast bij (zie foto).
Dit helpt om de gedroogde kruiden alvast iets vochtiger te maken.
Als je alles hebt gesneden en alles klaarstaat, dan verwarm je een hapjespan met een dikke bodem en doet er een beetje olijfolie in. In ieder geval genoeg olie om de bodem te bedekken.
Fruit de ui, de wortel en de bleekselderij op middelhoog vuur aan, met een beetje zout. Dek de pan af met een deksel en roer het mengsel regelmatig om (dan moet je wel de deksel even optillen natuurlijk, anders kan je niet roeren natuurlijk).
Voeg na een minuut of 5 de knoflook, de chiliflakes en de rode peper toe en fruit dit lekker mee. Doe meteen de zwarte peper er bij, dan vergeten we dat niet.
Maak ruimte op de bodem en doe daar de tomatenpuree in de pan en bak deze een paar minuten mee, om het zure er uit te bakken.
Voeg dan de tomaten toe en zet het vuur een klein beetje hoger. Als alles mooi vermengd is, dan gaat het glas wijn er bij. Deze laten we lekker verwarmen. De alcohol kookt er uit en de smaak blijft achter.
Voeg dan de kippenbouillon toe en laat de saus op laag vuur een half uur tot drie kwartier door pruttelen.
Dan is het tijd om een keuze te maken. Ga je de saus pureren of laat je de stukjes zichtbaar voor de eters. In dit geval heb ik gekozen voor het pureren, omdat we Spaghetti & Meatballzzzz maken. Een gepureerde saus past gewoon beter bij lange pasta.
Het kan zijn, dat de saus wat aan de dikke kant is, omdat je natuurlijk best wat groenten gebruikt.
Verdun de saus dan met wat water, tot de gewenste dikte is bereikt.
Dan gaan we de saus proeven en indien nodig kruid je wat bij, met zout, peper of andere kruiden.
Ik voeg in ieder geval altijd een beetje tijm en oregano toe, zodat niet alles dezelfde kleur heeft.
Je zult zien dat je meer dan voldoende saus hebt voor je pastamaaltijd. Als je saus over hebt, dan gooi je dat niet weg. Verder op de site staan nog wel wat suggesties voor de saus. Of je maakt een tweede keer de Spaghetti & Meatballzzzz.
Dit is, zoals ik zei een basisrecept. Je kunt altijd verder breien op dit recept, door er paddenstoelen, aubergine en/of courgettes aan toe te voegen, het als basis te gebruiken voor een lekkere tomatensoep en als ondergrond voor een lekkere tosti.
Buon Appetito!