De ultieme ovenschotel is natuurlijk de Lasagne. Er zijn zoveel varianten, maar uiteindelijk is het gewoon een heerlijke ovenschotel, waar je met 4 tot 6 personen prima van kunt eten.
Omdat er zoveel meer gebeurt dan alleen de pastavellen, heb ik het bij de ovenschotels ondergebracht en niet bij de pasta gerechten.
Met dit recept wil ik je stap voor stap uitleggen, hoe je er een smaakvol en goed gerecht van maakt.
Zoals ik al eerder heb gezegd, de recepten hier zijn mijn versies van de dingen die wij hier thuis lekker vinden.
Dus als je vindt dat het niet Italiaans genoeg is, dan zeg ik alleen maar dat ik dat ook niet zo heb bedoeld. Als je zegt dat je er andere dingen in zou doen, of dingen er uit zou laten... Prima, dit is mijn Lasagne en ik hoop dat je het gebruikt als leidraad voor de jouwe.
We beginnen met het maken van de tomatensaus.Daar heb je het volgende voor nodig:
- 500 gram rundergehakt;
- 6 mooie, flinke, rijpe trostomaten;
- 2 uien;
- 1 flinke wortel;
- 3 stengels bleekselderij;
- 2 bolletjes Chinese (of 6 teentjes) knoflook;
- 1 eetlepel gedroogde tijm;
- 1/2 eetlepel vers gemalen zwarte peper;
- 1 snuf zeezout;
- 1 theelepel cayennepeper of gedroogde chiliflakes;
- 2 eetlepels tomatenpuree;
- 1 glas lekkere rode wijn;
- 1 theelepel suiker;
- 1 beetje olijfolie om in te bakken.
Laten we het even over het gehakt hebben. Soms hebben supermarkten een mooie aanbieding, die klinkt zo goed, dat het bijna te mooi om waar te zijn is. Vaak is dat dan ook zo.
Gehakt is een kwetsbaar product, wat snel bederft. Om bederf en verkleuring tegen te gaan, stopt de vleesverwerker er conserveringsmiddelen en kleurstof in.
Wij kopen ons gehakt bij de slager. Ik kan je garanderen dat je het verschil ziet, ruikt en proeft.
Wij kopen het gehakt op de dag, dat we het gaan gebruiken.
Op deze manier hebben we de zekerheid, dat het vers is.
Bij het rul bakken van het gehakt van de slager, merk je ook direct het verschil met dat van de supermarkt. bij een goed pondje gehakt, komt er geen water uitlopen. Dit gebeurd bij het supermarktgehakt vaak wel, omdat er veel zout aan wordt toegevoegd, wat het vocht aan het vlees onttrekt. Het is niet alleen een onsmakelijk gezicht, maar je houdt netto veel minder vlees over. Je hebt betaald voor zout en water, in plaats van vlees.
Voor de fans van deze site, die bij mij in de buurt wonen, kan ik van harte aanbevelen, om naar Slagerij Hiemstra in Sexbierum te gaan. Kijk anders even op de website van deze ambachtelijke slagerij. Heb je een lekker stuk vlees nodig voor een etentje, barbecue of wil je eens wat bijzonders, dan kun je daar in overleg met de slager en ze maken het in orde.
We gaan beginnen met de saus. Laat het gehakt op kamertemperatuur komen en snij ondertussen de knoflook, ui, bleekselderij en wortel fijn. Snij de tomaten door midden, verwijder het harde kroontje en snij ze vervolgens in dunne plakjes. Leg op de tomaten de gedroogde tijm, zwarte peper, de cayennepeper of gedroogde chiliflakes en zout, zodat dit mooi kan intrekken.
Zet een pan op hoog vuur met een scheutje lekkere olijfolie en bak het gehakt rul en mooi bruin. Dan kunnen de uien, bleekselderij en wortel worden toegevoegd. Dit mag ook even meebakken.
Na een paar minuten kan de knoflook erbij. Doe dit niet te vroeg, want knoflook kan snel verbranden, waardoor alles bitter gaat smaken. Maak een beetje ruimte in het midden van de pan en doe daar de tomatenpuree in de pan. Bak de tomatenpuree even mee op hoog vuur om deze te ontzuren. Als de tomatenpuree, het gehakt en de groenten mooi zijn vermengd, dan kunnen de gekruide tomaten in de pan. Bak deze kort aan, totdat ze hun vocht loslaten.
Dan kan het glaasje wijn er bij en eventueel een klein beetje water. Laat de saus ongeveer anderhalf tot 2 uur lekker pruttelen, zodat alles lekker zacht en gaar is.
Terwijl de tomatensaus inkookt, maken we de bechamelsaus. Wat? Twee sauzen?
Jazeker, de bechamelsaus maakt de lasagne lekker romig en als de tomatensaus wat waterig mocht zijn, dan bindt de bechamelsaus deze mooi af.
Bechamelsaus klinkt ingewikkeld maar dat is het echt niet.
Alles wat je nodig hebt is:
- 85 gram roomboter;
- 85 bloem;
- 500 ml koude melk;
- vers gemalen zwarte peper;
- een theelepel gedroogde tijm en/of oregano;
- een beetje nootmuskaat naar smaak en
- een snufje zeezout.
Zet een steelpannetje op middelhoog vuur en smelt de roomboter langzaam. Laat de boter niet bruin worden, want bechamel is een witte saus. Al de boter gesmolten is, mag de bloem er bij. Deze moet even garen in de boter. Roer de bloem goed door de boter en laat het vooral even lekker doorbakken. Ook nu mag het niet verkleuren, dus let goed op de temperatuur.
Als de bloem gaar is (dit duurt een minuutje of 4 á 5), mag de koude melk erbij. Doe dit in twee of drie gedeeltes, zodat je de binding goed in de gaten kunt houden. De melk moet koud zijn, zodat je alles met de garde goed los kunt roeren, terwijl de melk aan de kook komt. Op deze manier voorkom je klontjes in je saus.
De saus zal lekker lobbig (dik) worden en dat is precies wat we willen. Kruid de bechamelsaus af me de zwarte peper, de tijm en/of oregano en doe de nootmuskaat er bij. Klaar is de bechamelsaus. Geeft toe, dit was niet echt moeilijk...
Dan is het tijd om een beetje extra lekker dingen toe te voegen aan de lasagne. Dit is natuurlijk optioneel.
In deze lasagne hebben we lekkere gebakken champignons verstopt.
De grote champignons hebben we in plakken gesneden en op hoog vuur gebakken in de olijfolie.
Daarna hebben we ze apart gehouden, tot aan de bouw van de ovenschotel.
Dan is het tijd om de lasagne te bouwen...
Dan hebben we naast alles wat we al klaar hebben staan, ook wat lekkere plakjes achterham nodig, een extra tomaat en natuurlijk veel geraspte kaas. Kies een lekkere pittige kaas, want dat geeft je meer smaak.
Neem een ruime ovenschaal en begin met een laagje tomatensaus, gevolgd door een paar lasagnebladen.
Dan een laag bechamelsaus, lasagnebladen, een laag tomatensaus, lekker plakken achterham, de gebakken champignons, een laag tomatensaus, nog wat plakjes ham, weer lasagnebladen, een laag bechamelsaus en dan een dikke laag pittige geraspte kaas, gevolgd door een laag geraspte parmigiano reggiano, voor extra pit.
Doe op de kaas een klein beetje paneermeel voor een lekkere krokante korst en leg 6 mooie plakken tomaat op de schotel. Dit is lekker, omdat de tomaat zijn vocht afgeeft tijdens het bakken, maar het is ook handig, als je de lasagne gaat verdelen.
Leg op de tomaat wat zwarte peper, zeezout en gedroogde tijm of oregano.
Bak de lasagne in de voorverwarmde oven (190 graden Celsius) in 25 minuten gaar. Zet de schotel nog even 5 minuten onder de grill op de hoogste stand en je lasagne is klaar.
Als de lasagne klaar is, dan kun je mooie porties verdelen, tussen de plakjes tomaat door en als het goed is, heb je dan een mooi stapeltje op je bord met laagjes van alles wat je er zo liefdevol hebt ingestopt.
Wij hebben de lasagne opgediend met een simpele rauwkostsalade van komkommer, tomaat en rode ui en wat pittig knoflookbrood.