Niets zegt meer 'Kerst', dan stoofperen.

Ouderwets? Misschien wel, maar het is de manier om je hele huis naar december te laten ruiken. Stoofperen zijn meer dan gaar gekookte peertjes. Het is een mooie aanvulling bij een zware stoofschotel. Ook door de yoghurt, maak je er wat lekkers van.

 

Stoofperen zijn makkelijk te maken, maar het kost je even tijd.

 

Schil de stoofperen, maar laat het steeltje er aan zitten. We gaan het niet opeten, en het heeft geen functie, maar het is leuk voor de presentatie.

 

Doe in een pan, die groot genoeg is, om alle stoofperen, in één laag in de pan te doen, een liter cranberrysap of cranberry-/zwarte bessensap. Je kunt de peertjes ook in wijn koken, maar deze versie is alcoholvrij. Voor een keer kan alles....

 

Dan gaan de smaakmakers er bij. Een pijpje kaneel (of twee), twee of drie steranijsjes, een beetje vanille-extract of een verse vanillepeul (in de lengte open gesneden).

Stoof de peertjes langzaam gaar (anderhalve of twee uur, afhankelijk van de grootte en rijpheid van de peren) en bewaar ze (als ze niet in één keer opgaan) in de siroop waarin ze gestoofd zijn.