Appeltaart is toch het ultieme stukje gebak voor ons Hollanders. Appeltaart is er in vele soorten en maten. Wij hebben een voorkeur voor de Appelkruimeltaart.

 

Een lekkere brosse bodem, mooie vulling van frisse appeltjes en een toplaag van heerlijk kruimels, die mooi knapperig optrekken, als de taart afkoelt na het bakken. Voor de frisse noot, hebben we op de kruimellaag een paar blauwe bessen gelegd, die tijdens het bakken langzaam hun friszure sappen afgeven aan de taart.

 

Dit heeft de taart wel nodig, omdat er ook wel een karamelsausje wordt gevormd binnenin de taart. Zo wordt de taart niet te zoet.

 

De taart wordt gemaakt op basis van een Harde Wenerdeeg. Harde Wenerdeeg is erg eenvoudig te maken en het recept kun je makkelijk onthouden. 1, 2, 3 en een eitje.

 

Voor het deeg heb je nodig:

- 100 gram suiker;

- 200 gram koude roomboter in blokjes;

- 300 gram bloem;

- 1 eitje.

Om het deeg extra rijk van smaak te maken, hebben we het merg uit een vanillestokje geschraapt en toegevoegd aan de rest van de ingrediënten.

 

Vorm van de bloem een cirkel, met een mooi kuiltje in het midden. Verdeel de suiker en de boter over de bloem en breek het ei in het midden van de cirkel. Voeg de vanille toe aan het ei.

 

Begin voorzichtig het ei en de vanille te mengen met wat bloem. Werk vanuit het midden van de cirkel en neem steeds wat meer bloem er bij. Als het ei zich wat vermengd heeft met de bloem, dan kun je alles bij elkaar doen en snel stevig doorkneden, totdat alles is vermengd met elkaar en er een mooi deegje ontstaat. Wikkel het deeg in plasticfolie en leg dit een half uurtje in de koelkast. Ondertussen maken we de vulling en de kruimellaag.

 

Voor de vulling heb je nodig:

- 4 stevige frisse appels;

- De geraspte schil en het sap van 1 flinke citroen;

- 100 gram gewelde rozijnen (in water of rum);

- een scheutje vanille-extract;

- 100 gram suiker;

- klontje roomboter;

- 1 flinke theelepel maizena, opgelost in een scheutje koud water.

Schil de appels en snij ze in stukjes (maar vooral niet te klein). Meng ze met de geraspte citroenschil en het -sap en doe hier een scheutje vanille-extract bij. Roer alles snel, maar voorzichtig door en laat dit een paar minuten staan.

Zet een koekenpan op middelhoog vuur en smelt een lekkere klont roomboter.

 

Doe de suiker bij de roomboter en laat dit even verwarmen. Voeg dan de appels toe en bak deze even aan. Door het sap van de citroen en het vocht uit de appels zal er langzaam maar zeker een karamelsaus ontstaan, Deze is wat aan de dunne kant, maar dat lossen we straks op.

 

Blijf er wel bij, want de karamel mag niet verbranden en de appels mogen niet tot moes gekookt worden.

Voeg na een paar minuten de gewelde rozijnen toe aan het mengsel en bindt de saus met de los geroerde maizena, zodat deze mooi aan het fruit 'hangt'. Zet het vuur uit en laat het mengsel wat afkoelen. Maak ondertussen de kruimels voor de topping.

 

Hiervoor heb je maar drie ingrediënten nodig. 200 gram bloem, 200 gram koude roomboter in kleine blokjes en 100 gram suiker. Doe dit in een ruime kom en kneed dit met je vingertoppen tot een los mengsel. Ik hou van lekkere grove kruimels op mijn appeltaart, dus als het er uit ziet als hiernaast, ben ik een blij mens...

Dan is het tijd om de Appelkruimeltaart te bouwen...

 

Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol het Harde Wenerdeeg uit tot een mooie ronde plak van ongeveer 35 centimeter.

Ik heb voor deze een quichbakvorm van 28 centimeter doorsnede gebruikt Zo een met een losse bodem. Dat is makkelijker bij het 'lossen' van de taart.

 

Leg de deegplak op de bakvorm en druk deze stevig, maar voorzichtig aan, zodat alle hoekjes mooi met deeg bedekt zijn en er geen gaten of scheuren in zitten. Doe de vulling er in en verdeel de kruimels royaal over de vulling.

Leg de blauwe bessen op de kruimels en bak de taart in een voorverwarmde oven van 180 graden Celsius gaar in ongeveer 50 tot 60 minuten.

 

Als de taart gebakken is, dan moet deze eerst even een beetje afkoelen. Zet daarna een oud koekblik of een omgekeerd bord klaar op je werkblad en zet de losse bodem hierop. Als het goed is, of met een beetje hulp van een vorkje, valt de buitenste ring omlaag en kun je de Appelkruimeltaart in het echt bewonderen.

 

Met deze taart heb je voor 8 tot 10 personen een flinke punt heerlijk gebak.

En onthoud... 'If you try it, you might like it!'