Hamburger

Een hamburger is niet ingewikkeld. Voor mij is het 100 % rundvlees en vooral een flinke burger. Niet van die dunne, grijze, smaakloze burgers uit de fastfood-industrie.

 

Met een pond gehakt maak ik drie burgers. En ik heb geen geheim, ingewikkeld recept. Het is zout en peper naar smaak toevoegen aan je beste gehakt. En dat gehakt haal je bij de slager of draai je zelf in je molen.

 

Daarbij voeg ik wat gedroogde uienstukjes en that's it!

Ik verdeel het gehakt in drie (ongeveer) gelijke delen en vorm ze in de juiste vorm. Rond en vooral niet te dun. Ik druk ze wel stevig aan, zodat ze hun vorm mooi houden, tijdens het grillen.

 

Ik bak ze op een gietijzeren grillplaat die ik op de heetste plek van de BBQ plaats en goed voor laat verwarmen.

Als de burgers er op liggen, moeten ze lekker sissen en een beetje roken. Dan is je plaat heet en schroeit het vlees dicht.

 

Na een paar minuten, zie je de garing aan de zijkant van de burger plaatsvinden. Als de verkleuring ongeveer op een derde is, draai de burger dan een kwart slag, zonder deze om te draaien. Dan maakt het niet anders van smaak, maar je krijgt een mooi ruitvormig patroon van de grillstrepen.

 

Als de burger halverwege de garing is, draai je deze om en grill je de andere kant op de zelfde wijze af. Let wel op, laat de burger niet helemaal doorbakken van de grill komen. Dat is echt zonde van je mooie gehakt. Lekker rosé van binnen  is echt het lekkerst. En met goed, vers gehakt kan dat best. Goed koelen voor het grillen is een must.

We laten de burgers even rusten en grillen op de plaats ondertussen wat mooie dikke plakken vloerbrood af, dat we aan één kant hebben ingesmeerd met knoflooksaus, of aïoli. Leg de burger op het stuk brood, smeer er wat ketchup op. Wij hebben deze keer onze zelfgemaakt Indian Summer Ketchup gebruikt. Lekker pittig.