Ik mag graag broodbakken. Ik sta natuurlijk in de beginnersschoenen, maar ik vind het leuk en dus probeer is steeds wat leuks te bedenken.
Deeg is een wonderlijk ding. Met bloem, water, gist en wat kleine toevoegingen gebeuren er rare dingen.
Dit recept voor een standaard brooddeeg, is mijn startpunt.
In de loop van de tijd zal ik diverse recepten plaatsen, van wat ik doe met dit deeg.
Voor het standaard brooddeeg heb je het volgende nodig:
500 gram bloem;
300 ml water (ongeveer 40graden Celsius);
7 gram instant gist;
Snufje zout, 1 theelepel bakpoeder;
1 theelepel suiker.
Bakken is een exacte wetenschap, dus hou je aan de juiste hoeveelheden. Dit voorkomt teleurstellingen.
Geloof me, ik kan het weten.
Doe de bloem, het zout en het bakpoeder in een ruime kom. Ik doe het altijd in de kom van de keukenmachine en hang de deeghaak er vast in. De deeghaak, met alleen deze droge ingrediënten, laat ik op de laagste stand ronddraaien.
Ondertussen doe ik de suiker en de gist in het warme water. Het warme water en de suiker maken de gist 'wakker' en zorgen dat het gaat werken. Na een kleine 10 minuten ziet het mengsel er wat onsmakelijk uit, maar wanhoop niet. Dit is juist de bedoeling. De gist is aan het werk.
Als dit het geval is, schenk het gistmengsel dan bij de droge ingrediënten en laat de deeghaak zijn werk doen.
Laat wel de machine op een lage snelheid werken. Op die manier wordt het deeg langzaam tot een soepele bal gekneed en worden de gluten in werking gezet. Als het goed is is na een minuut of 10 het deeg gekneed en de kom zo goed als schoon.
Als het deeg toch wat kleverig is, dan lepel voor lepel een beetje bloem bijvoegen, tot het wel het gewenste resultaat heeft bereikt.
Bestuif een ruime kom met bloem of smeer de kom in met olie en leg het deeg er in. Dek het af met plasticfolie en een theedoek en laat het op een warme plaats zeker een uur rijzen. Als het goed is verdrievoudigd het deeg zich in die tijd.
Haal het deeg na de rijsperiode uit de kom, sla de lucht er uit en kneed het een minuutje door.
Het deeg is nu klaar voor verdere verwerking.
Ik maak er verschillende lekkere dingen mee. Kijk maar verder op de site!