Spruitjes!!!

Ik woonde vroeger in een portiekflat in Amsterdam. Als één van mijn buren besloot om spruitjes te eten, dan rook het hele portiek ernaar. De spruitjes werden vaak halverwege de middag opgezet en tot snot gekookt en stipt om 18.00 uur gegeten.

 

De lucht bleef nog lang hangen...

 

Spruitjes hebben een negatieve reputatie. Kinderen lusten geen spruitjes, want dat hoort zo.

Ik moet eerlijk zeggen, dat ik ze gekookt ook niet tot mijn favoriete groenten reken. Maar omdat ze lang niet meer zo bitter zijn als vroeger en wel heel erg gezond zijn, ben ik op zoek gegaan naar een andere manier van bereiden.

Bij ons gaan de spruitjes in de wok. Met spekblokjes, een uitje en een beetje sweet chilisaus.

Voor deze makkelijke maaltijd (alles staat binnen een half uurtje op tafel), heb je het volgende nodig:

- 400 gram spruitjes (gehalveerd);

- 1 middelgrote ui in halve ringen;

- 100 gram gerookt en gedroogd spek in blokjes;

- 750 gram krieltjes;

- 5 kippendijen;

- 5 eetlepels sweet chilisaus;

- Het sap van 2 citroenen;

- 2 eetlepels honing;

- 2 eetlepels zoute sojasaus;

- 1 eetlepel zoete sojasaus;

- een snufje zout;

- versgemalen zwarte peper.

Bak de spekblokjes uit in een koekenpan, totdat ze mooi bruin en knapperig zijn. Snij de spruitjes in tweeën (van boven naar beneden) en snij de ui in halve ringen. Begin met het bakken van de krieltjes in een koekenpan met wat olie en wat boter. Bak ondertussen de kippendijen aan in wat olie en als deze aan alle kanten zijn aangebraden, kan het vuur omlaag. Voeg het citroensap, de honing en de zoute en zoete sojasaus toe. Laat de kip op middelhoog vuur in de saus verder garen. Draai af en toe de kip om en let op, het mag niet verbranden natuurlijk.

Verhit de wok, zodat deze mooi heet is en doe hier een eetlepel olijfolie in. Voeg de spruiten toe en schud deze iedere 10 seconden even om. Let je wel op de kip en aardappeltjes? Na ongeveer twee minuten, kan de ui erbij. Wok deze ook even mee. Voeg dan een half glas (150 cl) water toe. Dit creëert wat kookvocht in de pan, waardoor de spruitjes mooi beetgaar worden gestoomd. Let op je andere pannen...

 

Als het water bijna verdampt is kan de chilisaus erbij. Roer alles mooi door elkaar. De spruitjes krijgen een mooie glans van de chilisaus en worden heerlijk zoet.

 

Als alles gaar en klaar is, schep je een mooi bordje op en verdeel je de spekjes over de spruitjes.

Als je dan de waardering van je kind ziet in zijn ogen, omdat je er alles aan hebt gedaan, om spruitjes lekker te maken....

 

Je krijgt er zoveel voor terug...