Dit is een lekkere stoofpot van varkensprocureur gemaakt. Ook deze is niet heel ingewikkeld, maar vraagt wel even tijd en aandacht.

 

De warme smaak van de stoofpot, het zachte vlees en de lekkere saus leent zich als onderdeel van een tapasmenu, of een volledige maaltijd. Zeker als het weer in Nederland niet zo lenteachtig is als je zou willen, geeft dit je even het gevoel van een boulevard, een Spaanse Bodega en dus, is 'Feel Good Food'!

Dit receptje is voor de tapasversie, dus om allemaal een beetje te proeven.

 

Hoeveel van wat en hoe(lang)?

 

- 400 gram varkensprocureur in blokken van 2x2 cm;

- een bolletje Chinese knoflook;

- 1/2 eetlepel gedroogde chiliflakes;

- 1/2 eetlepel knoflookgranulaat;

- 2 theelepels gerookt paprikapoeder;

- 1 theelepel uiengranulaat;

- 1 theelepel gedroogde tijm;

- 1 grote tomaat in kleine blokjes;

- 1 1/2 eetlepel tomatenpuree;

- 1 theelepel vers gemalen zwarte peper;

- 1 eetlepel bloem.

- Zout naar smaak toevoegen;

- 350 ml witte wijn (niet te droog, maar zeker niet zoet).

 

Snij de ui en knoflook in blokjes maar niet te fijn. Door het stoven wordt dit echt lekker zacht en zal het niet te sterk van smaak worden. Leg de ui en knoflook even apart. Snij de tomaat in kleine blokjes en leg dit ook even apart.

 

Wrijf het vlees in met de genoemde kruiden en de bloem. laat dit even staan (kwartiertje, of een half uurtje), zodat de kruiden er mooi in kunnen trekken.

Bak het vlees op hoog vuur aan, zodat het mooi bruin is en een lekker korstje heeft. Dat korstje komt door de bloem. Door alles lekker aan te bakken, gaart de bloem en smaakt je stoofje niet naar rauwe bloem. De bloem zal tijdens de bereiding voor binding van de Estufado zorgen.

 

Als het vlees is aangebraden, voeg dan de ui en knoflook toe en laat dit even meebakken. Als de ui en knoflook lekker zacht en licht gekleurd zijn, kan de tomaten puree erbij. Deze moet meegebakken worden, om te ontzuren. Dan gaat ook de tomaat en de witte wijn in de pan.

Dan is het een kwestie van even goed doorroeren, het vuur helemaal omlaag draaien en laat het dan maar even lekker gaan.

 

Na een uurtje of twee stoven is je Estufado de Cerdo klaar. Maak je tapasmenu compleet met dit heerlijke stoofpot en oogst bewondering van je gasten. Of maak een dubbele hoeveelheid op een koude dag en krijg een lekker warm gevoel van binnen.

 

Dit is geen hogere wiskunde, toch?