Als je ziek bent krijg je soep bij ons thuis. Verse soep, met een lekker stevige bouillon, veel groenten en in het geval van de tomatensoep, met ballen.

 

Het trekken van goede bouillon is een kwestie van een min of meer standaard recept. Voor tomatensoep maak ik het liefst een runderbouillon, omdat die lekker stevig van smaak is en dit heeft deze soep wel nodig.

 

Een bouillon trekken begint met een stukje vlees met bot naar keuze. Dit kan een mooie schenkel zijn, maar ook een ossenstaart of een spierknop is prima. Het liefst doe ik er nog wat biefstukvliezen bij, maar die zijn wat lastig te krijgen.

Bij het vlees doe ik dan een ui, een winterpeen en wat bleekselderij (alles in grove stukken gesneden.

Met een snufje zout, wat zwarte peperkorrel en een stuk of 5 pimentkorrels, is het wel voldoende.

Bedek alles met koud water en zet dit op het laagste pitje van je fornuis.

Na een paar uur op het fornuis is de bouillon mooi donker en sterk van smaak.

Giet alles af, door een zeef of vergiet en gooi de groenten, peperkorrels, pimentkorrels en het vlees waar je de bouillon van getrokken hebt weg. Die zijn doorgekookt en hebben hun werk gedaan.

 

Dit is de basis voor je tomaten soep, maar je kunt deze bouillon ook prima gebruiken voor Franse Uiensoep, een stoofschotel of welk ander stevig gerecht dan ook.

 

Als je een rode wijn- of portsaus wilt maken, dan kun je de pan prima deglaceren met een beetje van deze smaakvolle bouillon. Gooi dus nooit de bouillon weg, als je over hebt.

 

Als dan de soep wordt afgemaakt, begin je met een flinke ui in grove stukken gesneden. Fruit deze met een heel klein snufje zout aan in wat olijfolie. Gebruik hiervoor gerust de pan waar je de soep in maakt. Als de uien glazig zijn gebakken, kunnen er 2 zoete rode puntpaprika's bij (ook in stukken gesneden. Het hoeft allemaal niet zon fijn en netjes, dus als je niet over de juiste snijtechnieken beschikt, kun je deze soep toch maken.

 

Snij een winterpeen in blokjes en 4 stengels bleekselderij in halve maantjes en voeg deze toe in de pan. Snij lekker veel knoflook fijn en doe dit ook bij de groenten in de pan.

Bak alle groenten lekker aan en roer deze regelmatig om. Maak na een minuut of 5 een beetje ruimt in het middel voor een eetlepel tomatenpuree. Bak deze ook even een minuut of twee mee, om de puree te ontzuren. De puree geeft niet alleen een mooie kleur en goede smaak aan de soep, maar zorgt ook voor een klein beetje binding.

 

Snij je tomaten (500-600 gram) in stukken en verwijder het hart leg op de tomaten een eetlepel gedroogde tijm en wat zwarte peper. Dan kan dat al een beetje vocht uit de tomaten opnemen.

Als de groenten mooi aangebakken zijn en de puree meegebakken is, kunnen de tomaten er bij.

 

Bak de tomaten ook even mee met het mengsel en roer dit regelmatig om.

 

Dan wordt het tijd om de soep een mooie kruiding te geven. Zwarte peper, knoflookgranulaat, gedroogde chiliflakes, gerookt paprikapoeder, beetje zout... Alles wat je lekker vindt en alles naar jouw smaak.

Als alles mooi is aangebakken en de groenten lekker zacht aan het worden zijn, kan de bouillon er bij. Zorg dat je er voldoende bouillon bij doet en alles mooi onder staat.

 

Laat het geheel even een half uurtje zachtjes pruttelen, tot de groenten mooi gaar en helemaal zacht zijn.

Zet de pan dan op een stevige vlakke ondergrond en pureer alles met een staafmixer tot een gladde soep.

Als de soep gepureerd is en je vindt de soep te dik, dan voeg je nog wat bouillon en/of water toe, tot de gewenste dikte is bereikt. Voeg nog wat gedroogde tijm toe aan de soep en roer deze goed door de soep heen.

 

De soep is in principe klaar, maar wat is tomatensoep zonder ballen?

Kruid je rundergehakt met een klein beetje zout en peper en draai er soepballen van. Kook de soepballen in een beetje water, tot ze boven komen drijven. De soepballen zijn dan gaar en het vet is er uit. Dit duurt een minuut of 2 of 3 en het komt de smaakt echt ten goede. De ballen nemen veel smaak van de soep aan en geven geen vettige smaak aan de soep.

 

Voor deze keer hebben we de soep zo gelaten, maar je kunt er natuurlijk nog wat groenten doorheen doen. Snij daarvoor een winterpeen, bleekselderij, ui en een zoete witte puntpaprika in kleine blokjes. Bak deze even in wat olijfolie om, tot ze gaar en zacht zijn. Voeg het toe aan de soep en warm deze nog even goed door.

 

Wil je een wat steviger soepje?

Breek ongeveer 100 gram spaghetti of linguine in stukjes van ongeveer 5 centimeter en verwarm deze rustig in de soep. Een half uurtje later heb je mooie stevige sliertjes pasta in de soep.

 

Ook dit is dus een basisrecept, waar je lekker zelf de baas over kunt spelen. Jouw smaak en fantasie zijn de limit en je kunt er alle kanten mee op.