Omdat mijn vrouw geen Bruine Bonensoep lust en wel Franse Uiensoep, had ik wat te compenseren.

Franse uiensoep met een crouton met een dikke laag kaas, is een simpel receptje en redelijk snel klaar, als je op tijd begint.

 

Ook deze soep begint met een bouillon trekken e dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel.

De bouillon mag echt smakelijk worden. Sterk van smaak en donker van kleur.

 

Voor een mooie runderbouillon gebruikte wij deze keer een paar stukjes ossenstaart en een knoest met wat vlees er aan. Deze gingen in de pan met een paar geschilde uien, wat bleekselderij, wortel, wat laurierbladeren en zwarte peperkorrels.

De pan heeft uren op laag vuur gestaan en het resultaat mag er zijn...

De bouillon wordt gezeefd en in een schone pan opgevangen. In de bouillon doen we dan nog wat stukjes poulet en we verwarmen dit op laag vuur, om de poulet langzaam en zachtjes te garen.

Als je de poulet bij het trekken van de bouillon al in de pan doet, dan wordt het hard en onsmakelijk.

Dus pas in de gezeefde bouillon doe je de poulet. Voor deze pan soep ging het om ongeveer 250 gram.

 

Dan zet je een koekenpan of een wok op redelijk hoog vuur, om de uien (in halve ringen gesneden) te bakken in wat olie. Doet dit in etappes en voeg bij iedere portie een snufje zeezout en gedroogde tijm toe. Als de uien glazig zijn gebakken, kan er een halve eetlepel bloem bij de uien. Zeef de bloem in de pan, om klontjes te voorkomen. Bak de bloem even mee met de uien en laat deze dan langzaam in de bouillon zakken. Als de uien allemaal zijn gebakken (voor 3 liter bouillon gebruikten wij 8 uien), dan mag de soep nog even 20 minuten door pruttelen. Ondertussen proeven en bijkruiden met wat zout en zwarte peper.

Ondertussen had mijn zoon deze twee prachtige ambachtelijke broden gebakken. Het geheim zat volgens hem in de verlengde rijstijd van bijna twee uur en de narijs van bijna een uur. De broden werden gebakken op 220 graden en binnen 35 minuten kwamen er twee prachtige broden uit de oven.

 

Daar sneden we mooie croutons van, die we belegden met Comté Kaas en onder de grill legde om te laten smelten.

 

De crouton werd mooi in het midden van de soep geplaatst en de uiensoep was klaar.

 

Ik heb weer een goed beurt gemaakt bij de Geliefde Leider.