Guanciale is een varkenswang (kinnebak) op Italiaanse wijze gepekeld, gerookte en gedroogd.
Over het hoe en wat, kom ik een andere keer nog wel terug.
Guanciale is door het pekelen en het roken vol van smaak en lekker zoutig. Het kan ideaal worden gebruikt, om in fijne reepjes te snijden en dan mooi goudbruin en knapperig uit te bakken.
En laat dat nou precies zijn, wat ik er vandaag mee gedaan heb. Langzaam en op lager temperatuur. Duurt even, maar dan heb je ook wat. Zout toevoegen hoeft niet, want door het pekelen is er al een mooie zoutige smaak aanwezig. Na het uitbakken, heb ik ze uit de pan geschept met een schuimspaan.
Tijdens het uitbakken van de Guanciale heb ik een rode paprika, een middelmaat ui en een bolletje Chinese knoflook gesneden.
Nadat de Guanciale mooi uitgebakken was en het overtollige vet uit de pan verwijderd is, heb ik de paprika, uit en knoflook in een beetje olijfolie en een klein beetje zout aangefruit. Niet om er kleur op te krijgen, maar om ze mooi zacht te maken, dus laag vuur en deksel op de pan.
Neem je tijd er even voor. Af en toe roeren mag.
Meng vervolgens de Guanciale weer door de groenten en kook ondertussen de spaghetti beetgaar.
Voeg op het laatste moment wat doorgesneden cherrytomaatjes toe aan de saus en meng de pasta door het mengsel.
Top het af, met wat geraspte Parmezaanse kaas en klaar is je bordje eten.
Dit is voldoende voor 2 personen, dus als je met meer eters bent, dan vermenigvuldig je de hoeveelheden waar nodig.