Ik ben geschrokken... Onlangs is gebleken, dat er toch mensen zijn die www.ditleesttochniemand.nl bezoeken en de inhoud lezen.

Van die ene persoon die dit toch leest kreeg ik een verzoek.

 

In haar jeugd kreeg zij van haar buren (Indische mensen), vaak een schaaltje met stukjes aardappel (van die frietjes), met een zoet laagje er om heen. En of ik dan wist wat het was en hoe je het maakt.

 

Nou we zijn met het volledige team van Dit leest toch niemand op onderzoek uitgegaan en we hebben het gevonden. Het gaat om Sambal Goreng Kentang Kering.

Het recept is simpel en het resultaat is geweldig. Je tovert in 10 minuten een simpel Hollands zoutje om in een lekkere, zoete, pittige Indisch snack voor bij de film of als garnering van je Aziatische gerechten.

 

Fruit twee uitjes en wat knoflook op middelhoog vuur mooi glazig. Voeg dan een eetlepel (of als je van pittig houdt, wat meer) lekkere sambal toe en bak dit even mee (wij hebben gekozen voor de Javaanse Sambal van Lekkerbekje).

Doe er dan 3 eetlepels palmsuikersiroop (Goela Djawa, verkrijgbaar bij de Indonesische Toko) en twee eetlepels zoete Ketjap Manis aan toe.

 

Roer het even door totdat alles verengd is en voeg dan een zak naturel en een zak paprika frietjes aan je mengsel toe.

Roer alles goed om en zorg dat ieder frietje een mooie laagje krijgt. Stort de frietjes op een bakplaat, die je met bakpapier hebt bekleed. Zet de bakplaat in een voorverwarmde oven van 140 graden Celsius (hete lucht) en laat ze 10 minuten bakken. Roer de frietjes na 10 minuten om en bak ze nog eens 10 minuten.

 

Haal de frietjes uit de oven en laat ze op de bakplaat afkoelen. Schep ze af en toe om, om plakken te voorkomen.

Doe ze in een schaal en dek deze af. Of eet ze gewoon op...