Ik was vakkenvuller bij Albert Heijn in Amsterdam Geuzenveld.

Op zaterdag ging ik vaak in de pauze naar Toko Makassar in de Sam van Houtenstraat, voor een heerlijk broodje Bapao. Vers, huisgemaakt en vooral errug lekker.

 

Eigenlijk heb ik daarna nooit meer een lekker Bapao-tje gegeten.

Die broodjes Bapao uit de supermarkt, mogen die naam niet eens hebben en bij een andere toko, bleef het toch altijd achter bij die van Makassar.

 

Omdat ik nu wat verder weg woon, maak ik ze nu dus zelf. En dat is verrassend eenvoudig en veel lekkerderderder dan al die andere.

 

Voor 15 van deze heerlijke gestoomde broodjes heb je het volgende nodig:

- 1 kilo Bapaomeel (verkrijgbaar bij de (online) toko);

- 3 zakjes instant gist van 7 gram;

- 600 ml warm water;

- 50 gram suiker;

- een snufje zout;

- 600 gram speklapjes in blokjes gesneden;

- 2 uien in blokjes gesneden;

- een bolletje Chinese knoflook (fijngehakt);

- kruidenmix voor het vlees (zie hieronder);

- een eetlepel zoute sojasaus;

- twee eetlepels zoete ketjap;

- 2 eetlepels oestersaus;

- 2 eetlepels hete chilisaus (te vervangen door sweet chilisaus);

- 15 vierkantjes bakpapier;

- een wok en een stoommand.

 

Het begint met de gist. Die moet even wakker worden en heeft trek. Doe het warme water in een kom, doe de gist en de suiker erbij en laat dit even een minuut of 10 staan.

 

Doe ondertussen het bapaomeel in de mengkom van een keukenmachine, met de deeghaak. Voeg een snufje zout toe en laat dit op lager snelheid draaien. Als het gistmengsel mooi schuimig is, kan het bij het meel in de kom. Laat de machine op de laagste stand een minuut of 10 draaien, totdat alles gemengd is en het deeg één grote bal vormt.

Het is een plakkerig deegje, dus schrik er niet te hard van. Als het deeg te los is, kun je wat bloem bij voegen. Als het te stug is, voeg je wat water toe. Speel er een beetje mee...

 

Laat het deeg in de kom, afgedekt op een warme plaats, rijzen tot het in omvang is verdubbeld.

Dit duurt ongeveer een uur. Dat geeft je mooi de tijd om de vulling te maken.

 

Doe de blokjes speklap in een kom en voeg hier een lekkere kruidenmix aan toe. Voor deze keer hebben we gekozen voor een theelepel venkelzaad, knoflookgranulaat, gerookte paprikapoeder, cayennepeper, chiliflakes, gemalen sezuan peper, zwarte peper en een snufje selderijzout. Laat dit even marineren.

 

Doe wat zonnebloemolie in een hapjespan en bak het vlees op redelijk hoog vuur aan, zodat het aan alle kanten mooi bruin is.

Voeg de ui en de Chinese knoflook toe en bak dit even lekker mee.

Doe vervolgens het vuur laag, voeg de ketjap en sojasaus toe en laat het vlees in ongeveer 10 minuten langzaam garen.

Roer aan het eind ook de oestersaus en de chilisaus er door heen en laat het mengsel afkoelen.

 

Inmiddels zal het deeg gerezen zijn. Haal het uit de kom en verdeel het in 15 gelijke stukken, van ongeveer 100 gram.

Neem een bolletje deeg en maak dit met je handen plat in een ronde schijf van ongeveer 15 á 20 centimeter doorsnede.

Schep ongeveer anderhalve eetlepel vulling in het midden en vouw alles bij elkaar om de vulling heen.

Leg het pakketje op een stukje bakpapier, met de bolle, ronde kant naar boven.

 

Als je de pakketjes allemaal klaar hebt, zet dan een wok op het vuur, met daarin een laag water. Zeg de stoommand er op en breng het water aan de kook.

Als het water kookt en de stoom komt door de stoommand omhoog, kun je beginnen met het afstomen van de broodjes.

 

Leg er niet meer dan 3 tegelijk in een mandje, want ze worden wat groter tijdens het stomen.

Na een minuut of 8 zijn de broodjes gaar en klaar om te eten. Bedenk goed, dat ze gegaard zijn, door middel van stoom. De broodjes zijn dus erg warm...

 

Nou hoor ik je denken... Ik zit hier nu met 15 broodjes Bapao en dat krijg ik niet in één keer op.

Dat komt dan goed uit. Je kunt de broodjes goed invriezen en dus maak je zo iets lekkers voor een snelle lunch of tussendoortje.

 

De bevroren broodjes kun je snel op tafel krijgen, door ze op te warmen in de magnetron.

 

Ons kruidenmengsel is wederom een leidraad voor jouw fantasie en smaak. Stoei er mee en laat je niet beperken.

Onthou: 'If you try it, you might like it.'