Iedereen kent wel Gnocchi. Zachte kussentjes gemaakt van aardappelpuree en bloem. Gnudi (spreek uit als Njoedi) zijn iets soortgelijks, maar dan nog lichter en nog lekkerder.
Gnudi worden gemaakt van Ricotta, dus smaken ze heerlijk naar deze Italiaanse kaas.
Je kunt ze zo groot of klein maken als je zelf wil en zoveel als je wil. In combinatie met een lekker snel tomatensausje en een paar balletjes gekruid gehakt, is dit een heerlijk bordje Italië, voor de winterse dagen.
Voor de Gnudi heb je het volgende nodig (voor 4 personen):
- 500 gram Ricotta;
- 100 gram geraspte Parmezaanse kaas;
- 2 eieren en twee eidooiers;
- 200 gram bloem (en wat extra om te bestuiven);
- 1/4 muskaatnoot geraspt;
- Zeezout en zwarte peper naar smaak (maar niet te weinig hoor).
Doe alles in een ruime kom en kneed alles, tot het goed vermengd is. Rol er voorzichtig lange worsten van en bestuif deze ruim met de extra bloem. Leg de Ngudiworsten even in de koelkast, om een beetje op te stijven.
Maak ondertussen de gehaktballetjes, volgens het recept van de Meatballzzzzz. Zorg er voor dat je voldoende gehakt hebt om voor iedereen minimaal 3 balletjes kunnen maken.
Maak ook ondertussen een snelle, maar smakelijke tomatensaus. Deze keer heb ik gekozen voor een tomatensaus met wat gebakken champignons en de combinatie van ui, knoflook en gedroogde chiliflakes.
Voor de tomatensaus heb je nodig:
- 1 middelgrote ui (fijngehakt);
- 1 bolletje Chinese knoflook (ook fijngehakt);
- 1 theelepel gedroogde chiliflakes;
- 1/2 kopje water;
- 350 ml tomatenpassata;
- 1/2 eetlepel gedroogde tijm;
- 1/2 eetlepel gedroogde oregano;
- zout en zwarte peper naar smaak;
- 250 gram witte champignons.
Voor de tomatensaus begin je met het aanbakken van je champignons. Dit doe je op heel hoog vuur. Verwarm de pan dus op standje 'Tsjonge wat heet' en doe een beetje olijfolie in de pan. Ik heb de champignons in plakjes gesneden, maar in kwartjes mag natuurlijk ook. Als de paddenstoelen lekker gebakken en gekleurd zijn, haal je ze uit de pan en bewaart ze tot de tomatensaus klaar is.
Bak de ui, knoflook en chiliflakes met wat zout op middelhoog vuur aan, tot ze glazig zijn, voeg de tijm en oregano toe en roer dit een beetje om. Voeg het water toe en als dit aan de kook komt, kan ook de passata er bij. Even proeven en dan afkruiden met de zwarte peper en eventueel nog wat zout. Voeg de champignons weer toe en roer even om. Laat de saus een paar minuten pruttelen en klaar is het alweer.
Als de saus klaar is, zet je een ruime pan met goed gezouten water op het vuur.
Dan wordt het tijd om de Meatballzzzz aan te braden. Zorg ervoor dat ze mooi rondom aangebakken worden en een mooi korstje hebben. Als dat het geval is, kunnen ze aan de tomatensaus worden toegevoegd, zodat ze mooi verder kunnen garen en de smaken zich kunnen combineren.
Ondertussen zal je water koken, dus is het tijd om de Gnudi te snijden. Snijdt de Gnudi in de gewenste vorm en grootte. Ik heb gekozen voor redelijk grote kussentjes.
Laat ze één voor één in het kokende water vallen.
Als de Gnudi gaat drijven, is deze gaar en klaar om geserveerd te worden. Schep ze met een schuimspaan uit de pan, laat ze goed uitlekken en leg ze op het bord.
Leg de Meatballzzzz er bij en schep er ruim saus over.
Garneer nog een beetje met wat geraspte Parmezaanse kaas en wat mooie blaadjes basilicum.
Serveer er een lekker stuk brood bij, om de saus mee op te dopen.
Tel na de maaltijd je vingers na, want dit is lekker...