Oerhammetjes

Omdat ik al een tijdje bezig ben met een zelfstudie charcuterie, kom ik wel eens op een site, waar de wat minder bekende stukken vlees te koop zijn.

 

Zo kwam ik laatst Oerhammetjes tegen op de site van Beef & Steak. Sportief geprijsd en niet al te groot. Leuk om iets te bedenken, waarbij iedereen zijn eigen ham op het bord krijgt.

 

Dus heb ik er toen drie besteld.

Vandaag zou ik ze 'effe' klaarmaken...

Wat ga ik er mee doen? Dus op zoek naar recepten, bereidingswijzen en ideeën.

 

En dan kom je er achter, dat zo'n hammetje dus gewoon 4 uur gekookt met worden. Maar ach, het is zondag, dus wat maakt het uit. Pan water op het vuur, met wat zout peper, uienstukjes en knoflookpoeder. Hammetjes er bij en vervolgens maar een paar uur laten koken.

Nadat de hammetjes ongeveer 4 uur zijn gekookt kunnen ze uit de pan worden gehaald. Gebruik hier een schuimspaan voor. Leg ze op een bord of in een braadslee en laat ze volledig afkoelen.

 

Het vlees heeft zich van het grote bot terug getrokken en het vlees is mooi wit van kleur.

 

Ondertussen maken we een glacé voor de hammetjes.

De glacé heeft, naast de smaak, nog een andere functie.

Je hammetjes gaan er goed uitzien!

Voor de glacé heb ik deze keer een theelepel knoflookpoeder, een theelepel cayenne peper, een scheut zoete en zoute ketjap, een flinke scheut hete chilisaus en wat honing gebruikt.

Als de hammetjes volledig zijn afgekoeld, kunnen ze worden afgebakken en geglaceerd in een koekenpan.

 

Zet de pan op middelhoog vuur en doe er wat olijfolie in. Als de pan mooi warm is, kunnen de hammetjes er in.

Verwarm ze rustig en draai ze voorzichtig om. Probeer ze heel te houden, want als ze gaar zijn, dan kunnen ze uit elkaar vallen.

 

Smeer beide kanten van de hammetjes, tijdens het verwarmen in met de glacé.

Laat ze beetje karameliseren en als ze warm zijn, zijn de hammetjes klaar. Haal ze uit de pan en zet ze op tafel. Vandaag met een beetje gebakken rijst en gewokte worteltjes, was mooi maaltje voor de zondag.

Als je goed naar me hebt geluisterd, kun je het grote bot, eenvoudig tussen het vlees uittrekken. Maar let op... Er zit nog een klein botje in het vlees, dus doe een beetje voorzichtig en verlies jezelf niet in Fred Flintstone-gedrag...

Val je hammetje met beleid aan en denk aan je gebit.

 

Kijk voor jouw Oerhammetjes op de site van Beef & Steak, of klik hier.

 

Je kunt de hammetjes natuurlijk ook een dag van te voren koken en  in de koelkast bewaren tot je ze gaat glaceren.

En ik ben de moeilijkste niet, je mag er ook gewoon iets anders bij serveren. Jouw fantasie is de limiet, ik geef slechts een advies.