Saté met pindasaus is een Hollandse uitvinding.
Nou ja, eigenlijk een uitvinding van de Chinees-Indische restaurants in Nederland.
Saté is eigenlijk een gerecht uit Indonesië, waar gemarineerd vlees op een spiesje van hout wordt gegrild. Vaak wordt er niet meer bij geserveerd dan een sausje van ketjap en wat uitjes. De pindasaus is eigenlijk een Thaise gewoonte.
Hollanders hebben een voorliefde voor sauzen. Het liefst begraven we ons eten met een saus.
Maar ach, ook ik bezondig me wel eens aan een afwijking.
Dit is mijn versie van kipsaté met pindasaus.
Ook al bega ik een 'No-No' in de keuken met dit gerechtje, maak ik er wel een punt van om op het mijn manier te doen.
Ik gebruik dijenfilet van de kip. Geen kipfilet. Kipfilet is mij te mager en droog snel uit tijdens het grillen.
Kippendijen hebben een beetje vet en zijn vergevingsgezind tijdens het grillen. Het vlees blijft mals en heeft veel meer smaak dan de kipfilet.
Ik marineer de dijenfilet, die ik niet te klein snijd, in een mengsel van uien, knoflook, gedroogde uienvlokjes, korianderzaad, knoflookgranulaat, gedroogde chiliflakes en komijnpoeder. Daar voeg ik wat zoute en zoete ketjap aan toe.
Als het dijenvlees is vermengd, laat ik het minimaal 2 uur marineren, maar het liefst eigenlijk een hele nacht.
Je kunt tevreden zijn, als het dijenvlees mooi gekleurd is door de marinade. Maak een foto als je het vlees er net in gemengd en als het marineren klaar en zie het verschil.
Na het marineren, haal ik dijenvlees uit de marinade en rijg dit op houten saté stokjes. Probeer het vlees niet te strak op elkaar te rijgen, dit maakt het garen van het vlees lastig. Als er een heel klein beetje ruimte tussen zit, gaart het beter.
Zelf pindasaus is heel simpel. Het begint met 200 ml kokosmelk in een steelpan, met 3 of 4 flinke eetlepels smeuïge pindakaas.
Doe hier wat zoete ketjap, gemberpoeder, korianderpoeder en gedroogde uienvlokjes bij en laat dit langzaam warm worden. Als de saus mooi gebonden is, is het klaar. Niet lang door laten koken, want dan gaat de saus schiften.
Als de saus te dik is, dan voeg je beetje bij beetje wat water toe en roer je dit voorzichtig door.
Als je de spiesjes hebt gegrild, dan giet je de saus hier overheen en garneer je het met die heerlijke gefruite uitjes.
Ga je lekker te buiten aan een heerlijke Hollandse specialiteit, waardoor je je eigenlijk best wel een beetje Chinees-Indisch voelt, met Thaise trekjes.