Wij hebben de Indiase keuken ontdekt. Een vriendje van me, nam me eens mee naar een Tandoori Restaurant en we waren verkocht. Wat is dat lekker hè?

 

Mijn favoriete gerecht is toch de Kip Vindaloo. Heerlijke kip in een pittige currysaus, geserveerd op gebakken rijst, met knoflook en chiliflakes.

Deze keer gegarneerd met lekkere zoete, pittige frietjes (Sambal Goreng Kentang Kering).

 

De Vindaloo is meer dan het in de pan flikkeren van hete pepers. Het is een complex gerecht met veel kruiden en specerijen die het vele lagen van smaak geven.

Ga het maken en je proeft het vanzelf. Loop naar je kruidenrek of ren naar de toko. Het is niet ingewikkeld en het is snel te maken, dus wat let je?

 

Deze keer heb ik de Vindaloo voor twee personen gemaakt. Het begint met het samenstellen van je kruidenmix. Het gaat om balans. Voor deze mix heb ik het volgende gebruikt: Een theelepel gemberpoeder, korianderpoeder, korianderzaad, venkelzaad, paprikapoeder, knoflookgranulaat, chiliflakes, uienstukjes, fenegriek, laos, gedroogde tijm en gemalen komijn.

Verder de zaadjes uit ongeveer 7 cardemonpeulen. Mooi bordje kruiden hè?

Verhit een wok op middelmatig vuur en begin met het fruiten van een middelgroot uitje en lekker veel knoflook (zeker een teentje of 4).

 

Neem je tijd om dit gaar langzaam glazig te bakken, met een beetje zwarte peper en een snufje zeezout.

Dit mag gerust een minuut of 8 tot 10 duren.

 

Roer het af en toe om en zorg dat het niet verbrandt, want dan wordt het bitter. Bak het dus niet bruin...

 

Als de ui en knoflook mooi zacht zijn, kunnen de kruiden er bij. Allemaal tegelijk. Laat de kruiden met een eetlepel tomatenpuree even meebakken, om de smaken los te maken. Dit duurt een minuutje of twee.

Schuif dan het mengsel naar één kant van de pan en leg de blokjes kippendijen op de vrijgekomen ruimte en bak dit even aan. Als de kip aangebakken is, voeg dan een glas water toe aan het mengsel en de hete pepers. Pas op met de pepers. Je kunt het er niet meer uithalen, dus start voorzichtig. Als je tijdens het eten denkt dat je meer kunt hebben, dan doe je er de volgende keer wat meer pepers in. Wij gebruiken voor dit soort gerechten, zakjes met pepers, die je snel en eenvoudig kunt kopen bij Online Toko Tjin uit Den Haag. Als het water is ingekookt tot de helft, dan er dan ongeveer 200 ml passata van tomaten bij.

 

Laat de kip lekker door garen in de pittige, kruidige saus en klaar is de Vindaloo.

Zoals gezegd, aten we de Vindaloo met gebakken en op smaak gebracht rijst. Deze is erg simpel te maken.

Kook lekkere Basmatirijst, volgens de gebruiksaanwijzing gaar en laat deze afkoelen in de pan, met het deksel er op.

 

Als je overige gerechten bijna klaar zijn, dan verhit je een wok op hoog vuur, met daarin wat knoflookgranulaat, gedroogde chiliflakes en wat uienstukjes in wat olie. Voeg direct de rijst toe en bak alles in ongeveer 2 minuten op, totdat alles mooi warm is en goed vermengd. Je zult zien dat de rijst van een saaie witte korrel, verandert in een heerlijk smaakvol onderdeel van je maaltijd.

 

Gebruik de rijst als bodem op je bord. Schep de Vindaloo er over en garneer dit met de Sambal Goreng Kentang Kering. Het recept staat ook op de site.

Als je nou niet zo van pittig houdt, doe er dan wat minder pepers in en noem het gerecht Jalfrezi.

 

Je kunt er natuurlijk ook Naan brood bij serveren, maar deze keer was de rijst voldoende.